Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Турция също обмисля как да спаси туристическия сезон
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:46 / 24.04.2020Коментари (0)864
©
На море при съседите! Това става все по-реално, въпреки кризата около коронавируса. След като Гърция съобщи, че подготвя спасяване на сезона с въвеждане на задължителен здравен паспорт, сега – и Турция обяви своя план за лятото. Започват сертифициране на курорти без коронавирус, за да се гарантира здравето на туристите по време на ваканцията.

Напук на коронавируса и карантината – все повече замирисва на море. В опит да спасят сезона – първи гърците предложиха конкретни мерки: всеки турист да си направи тест за COVID-19  преди да тръгне към Бяло и Йонийско море. След тях, чехите решиха да спасяват xъpвaтcĸия тypизъм c "ĸopoнa ĸopидop" дo бpeгa нa Aдpиaтичecĸo мope. Те мислят да пуснат диpeĸтнa вpъзĸa oт Πpaгa дo Дyбpoвниĸ и Cплит.

И съседна Турция не остана назад, въпреки бомбастичните цифри на заболели. Там ще се обособяват зони, в които няма случаи на коронавирус. "Тази година ще се издава специален сертификат за хотели от министерствата на туризма и на здравеопазването", обяснява Джемал Лютфи – туроператор.

В началото на годината, преди кризата с коронавируса, Турция се стремеше да достигне 60 млн. туристи. Вероятно обаче след пандемията очакванията няма да се сбъднат.

"Нашите туристи специално – над 95 % - са пренасочили своите резервация за края на лятото, началото на есента – тогава още е сезон и хората искат да се възползват. В Турция края на октомври сезонът продължава. Септември и октомври е между 25 и 30 градуса", казва Джемал.

А допускането на туристите ще става поетапно. И при строги правила. Само в хотелите със сертификат, издаден от държавата.

Предвижда се при чартерите в самолетите да се поставят стъклени прегради между отделните седалки, а по плажовете да има разстояния между чадърите. Традиционните за турските курорти ол инклузив маси – засега остават.

Според експерти в туризма обаче не винаги тези мерки могат да ни гарантират безопасна почивка на плажа. У нас, бизнесът иска държавата да изготви стандарт за работа през лятото – по какви правила могат да работят хотелиери, концесионери, ресторантьори и собственици на атракциони по морето, за да гарантират здравето на персонала и клиентите си. Без излишна бюрокрация.

Изправени пред всички тези неясноти, голяма част от българските морски хотели все още обмислят дали въобще да отворят врати  през лятото. И питат- ще има ли общо решение или всеки ще се спасява сам.

Засега промяна в цените на пакетите по родните морски курорти – няма. Но все повече са атрактивните оферти – като плащаш 5, а почиваш 7 дни, показа проверка, пише още "Нова ТВ".

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: