Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отличничка с писмо до министър Вълчев
Автор: Пламена Николова 12:10 / 23.04.2020Коментари (0)758
© Фейсбук
Отличничка от Варна изпрати писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, в което сподели своите притеснения относно влиянието на извънредното положение върху образованието и завършващите.

Публикуваме отвореното писмо на дванайсетоклачничката Неда Недева от Математическата гимназия “Д-р Петър Берон" без редакторска намеса:

"Името ми е Неда Недева, ученичка в XII клас в най-реномираната варненска гимназия- Математическа гимназия “Д-р Петър Берон". За моя 12-годишен скромен опит съм била пълна отличничка, подготвяща се усилено за всякакъв типаж проверка на знанията и възпитавана в духа на възприемането на учебните заведения като институции, достойни пълно и безприкословно уважение. Като активен член на обществото, осъзнал отговорността си към него, съм била президент на неправителствена младежка организация, която по времето на моето “управление" събра и дари над 30 000лв за благотворителност. Представям се по този обстоятелствен начин, за да изградя ясната представа, че следващите точки, които ще разгледам, не са базирани на необусловена претенция, а извират от часове размисли на сериозен човек, изпитващ настоящите бурни промени от първа линия.

Изумително е организационното ниво на нововъведената онлайн форма на обучение и най-вече – изключителната бързина, с която се задейства целият процес. На пръв поглед, плъзнал се по повърхността на ситуацията, това отваря голяма възможност учениците да се подготвят безпроблемно за предстоящите изпити. Но след кратък по-задълбочен размисъл, се усеща, че събитията не се развиват по точно този начин. В действителност времето и енергията, костващи да присъстваме в учебни часове между 8-14ч., да разписваме есета и домашни от всякакъв характер, за да натрупаме нужните оценки, се оказват с много по-големи измерения, отколкото биха били при нормални обстоятелства. Струпването на грипни ваканции и наложена самоизолация не даде възможност да получим необходим брой оценки във физическа обучителна среда преди края на април месец, за да можем да бъдем оформени спокойно и безпроблемно.

Натовареността е наистина голяма:

– безспирна подготовка върху материал за две(или три) матури

– подготовката за бъдещето висше образование (приемни изпити, документи)

– училищни задължения и сериозни изисквания на редица учители, които при нормална ситуация биха били вече с една идея по-разпуснати на този етап (края на април)

Друго притеснение и дискомфорт, което извънредното положение създава, е неспособността да се осигури здравословна и спокойна среда за учене, когато излизането навън е забранено и присъствието на членове от семейството е непрекъснато. Редица източници съветват човек да се отделя от домашната среда, да осъществява връзка с природата, за да се избегне натрупването на стрес точно в такива критични ситуации, каквато е и подготовката за ДЗИ. Но в момент на наложена изолация това се явява неосъществимо, а ние учениците сме лишени от всякакъв типаж осезаема социална комуникация било то със съученици, приятели или учители- липсата на физически контакт със самите учители от своя страна модифицира усвояването на знания, като несъмнено оказва голямо въздействие върху обмена на информация. Редица преподаватели, даващи частни уроци, отказват заниманията онлайн и по този начин редица ученици остават без, в някои случаи, най-сериозния им източник на подготовка. Нашият випуск се оказва извън установените и изпробвани механизми, доказали успеха си години наред – физическата среда на обучение, и е ситуиран в изцяло нова среда, която не е имала чисто техническото време да бъде изпробвана обективно и да бъдат преценени положителните и отрицателните и въздействия. Несъмнено се оказва огромно влияние върху самото психологическо състояние на всеки един ученик в и бездруго този напрегнат момент – това извънредно положение е нещо, което се случва веднъж в живота на хората, а ние се сблъскваме с тази житейска ситуация в един много стресов момент от битието ни. От всяка страна сме постоянно заливани с разнопосочна информация, касаеща пандемията или ситуацията с изпитите, алармиращи заглавия, различни непотвърдени становища относно кой материал ще бъде евентуално включен и кой не, което допълнително задълбочава неспособността ни да осмислим трезво действителността и да се справим с нея правдоподобно.

Всичко това в комбинация със скорострелното приближаване на самите ДЗИ оказва огромен натиск върху психическото здраве и състояние на всекиго, поставяйки го под огромно изпитание. В този смисъл, букетът от разгледани обстоятелства би довел до представяне и резултати на изпитите, които ще са в огромен разрив с възможностите на повечето от нас. А матурите въпреки всичко остават финалното изпитание, определящо голяма част от бъдещата ни реализация.

Безспорно има и други фактори, обременяващи допълнително обстановката, които не съм посочила обстоятелствено, като техническите проблеми, възпрепятстващи дисциплината, усвояването на знания и нормалното протичане на часовете.

Бих желала да уточня, че осъзнавам и разбирам напълно неспособността от Министерството на образованието и науката да се получи ясно становище относно редица въпроси, касаещи отлагането/отменянето/промяната в материала на ДЗИ, но въпреки това, неяснотата, преплетена с прогресивно намаляващото време, притиска до краен предел съзнанието ни.

Надявам се да преразгледате позицията си, да вземете предвид изложените фактори и проблеми и да се достигне до правдоподобен план за действие спрямо горепосочените предизвикателства, който не изключва прецедент и който ще съхрани благосъстоянието на всеки ученик и учител. Аз оставам на разположение от позицията си на ученик за последвала комуникация и бъдеща консултация при нужда".

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: