Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненски браншовици с предложения до Ангелкова за спасяване на туризма от кризата
Автор: Пламена Николова 15:36 / 16.04.2020Коментари (0)697
©
Архив
Браншови организации в сферата на туризма от Варна излязоха с декларация до министъра на туризма Николина Ангелкова с конкретни мерки и предложения за спасяването на бранша от кризата заради коронавируса. Декларацията бе предоставена за Varna24.bg от Герчо Гечев, управител на туроператорска фирма "Франга“ ООД и член на ВАсТА.

Ето и предложенията, около които се обединяват от Варненската Туристическа Камара, Варненска Асоциация на Туристическите Агенци и Варненска Асоциация на Ресторантьорите и Хотелиерите.

"След месец от началото на извънредното положение, наложено заради кризата с Covid-19, ситуацията е крайно необичайна и без аналог, отражението върху бизнес климата е унищожително. Това налага повече от всякога комуникацията между бизнеса и държавата да бъде засилена и ползотворна. Ние сме благодарни, че чрез своевременно взетите мерки страната ни е една от най-слабо засегнатите от пандемията. Правителството ни направи всичко възможно да спаси живота на сънародниците ни и се справя успешно засега, навсякъде ни дават за пример. Време е да използваме това, като го направим достояние на нашите партньори и да насочим усилията си към своевременно предприемане на стъпки за по-бързо възстановяване на туристическия бизнес след приключване на активната фаза на епидемията.

Варненската Туристическа Камара е обединяващо звено на туристическия бизнес във Варненския регион. Направихме редица срещи, обсъдихме мнението и предложенията на местните браншови организации и бизнеса от туристическия сектор. Обръщаме се чрез Вас към държавните органи със следните предложения:

Предлагаме да се извърши широка реклама на страната ни като най-слабо засегната от пандемията. Ежедневно нашите чуждестранни партньори ни питат за състоянието и развитието на кризата в страната. Считаме, че е целесъобразно Министерството на туризма да подготви писмо - изявление за текущото развитие на ситуацията в страната и готовността на държавата и бранша за посрещане на туристите след преминаване на кризата, при спазване на най-високи нива на безопасност. Едно официално изявление, което ние ще се ангажираме да разпространим сред всички наши контрагенти, ще бъде ясен знак за подкрепата на държавата към отрасъла и ще внесе повече яснота в представите за бъдещото развитие на взаимоотношенията ни с партньорите.

Преразглеждане на визовия режим по отношение на Руската Федерация, Република Турция и някои Арабски страни. Ние се присъединяваме напълно към декларацията на Националния туристически борд от 07.04 т.г. в частта й за визите.

Въпросът за премахване или облекчаване на визовия режим за Русия и Турция е поставян многократно от целия туристически бранш в нашата страна. Сега, във времето на тази невиждана по тежест и размери криза, е крайно наложително да се започнат конкретни действия от страна на държавата за отмяна или по възможност облекчаване на визовия режим за тези страни чрез издаване на визи при влизане, при това на минимални такси. Двете държави са огромни пазари за нашия туризъм, а мегаполисът Истанбул е само на 300-400 км. от Бургас и Варна.

При екстремната ситуация, пред която сме изправени, тези пазари имат огромен потенциал за преодоляване на кризата от туристическия бранш и свързаните с него съпътстващи икономически дейности. Нека погледнем опита на Гърция, която успя да преодолее ограниченията, въведени от ЕС и да въведе визи при влизане по отношение на островната си част. Със същата практика се отличава и Кипър, който е въвел безвизов режим за туристи от Руската федерация. Дори шенгенските визи са значително по-евтини от тези, които издава България, поради необходимостта да се използва посредник при издаването им.

В търсене на решение за спасяване на сезон лято 2020 г. и алтернатива за осигуряване на туристи за България, считаме че има добри възможности при пазарите на страните-членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Жителите на ОАЕ имат безвизов режим за влизане в ЕС. Ние предлагаме, към тях да се добавят и останалите - Кувейт, Катар, Саудитска Арабия, Бахрейн и Оман. Ситуацията в тези страни в настоящата криза е обнадеждаваща. Пътуванията им обаче до страните от Западна Европа ще бъдат силно ограничени поради страх от тежката пандемична обстановка там. България може да се окаже един спокоен и сигурен оазис за попродължителна почивка, съобразно особеностите на тези пазари. Имаме информация от нашите партньори, че в тези страни много внимателно следят обстановката в света и са много впечатлени от нашите резултати от справяне с пандемията.

Осигуряване на зелени коридори за автобусен туризъм. Самолетите не са единственият възможен туристически транспорт. Почти половината от полските туристи, идващи в България пристигаха и досега с автобуси. Голям беше делът и на автобусните туристи от Словакия, Молдова и Украйна. При създалата се обстановка, има предположение, че малките фирми от тези страни, както и от Чехия и Унгария, които ползват основно автобуси за превоз на туристите си, ще се организират по-лесно от големите фирми поради по-голямата си гъвкавост.

Министерството на туризма и Министерството на транспорта следва да започнат работа по създаване на зелени коридори от Централна Европа, по примера на вече изградените за стоки, които да започнат да действат в момент, в който се прецени, че пътуванията и почивките са възможни , при прилагане на необходимите предпазни мерки. Обявяването още сега на подобна мярка ще внесе повече яснота в намеренията и плановете на партньорите ни от тези региони.

Възможности за развитие на вътрешния туризъм след преминаване на кризата. Много от силно засегнатите от корона вируса страни предвиждат през тази година силно развитие на вътрешния туризъм като алтернатива на временно изгубените чужди пазари и като средство за социално подпомагане на населението си. Ние предлагаме обединяване на усилията на бизнеса и държавата за изготвяне на пакети за почивка-рехабилитация, като от страна на бизнеса се предложат преференциални цени и условия,а от страна на държавата- финансиране на значителна част от тези пакети. Прилагането на предложената мярка може да се осъществи тогава, когато преценят компетентните органи, но подготовката трябва да започне сега. Мярката дава възможност да се постигнат следните резултати- частично компенсиране на загубите на хотелиерския, ресторантьорския и туроператорския бизнес, социално подпомагане на населението и постигане на единство и съпричастност в усилията на бизнеса и държавата за преодоляване на икономическите последици от пандемията.

Друга възможност е издаване на ваучери с финансова помощ за почивка на всички работещи българи през системата за ваучери за храна. Те следва да са лимитирани за ползване в настоящата календарната година. По наши разчети чрез ваучерите ще се даде възможност на бизнеса да задържи служителите си, да продължи да работи и да помогне на бюджета с осигуровки и данъци. В противен случай тези стотици хиляди хора ще натоварят социалната ни система.

Горепосочените организации сме на разположение за съдействие на Министерството на туризма в конкретното разработване на мерки за преодоляване на безпрецедентната криза в българския туристически бизнес".

Декларацията е подписана от Илин Димитров  - председател на Варненската Туристическа Камара, Джани Шарков - председател на Варненска Асоциация на Туристическите Агенци и Павлин Косев - председател на Варненска Асоциация на Ресторантьорите и Хотелиерите.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: