Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Полша искат да проведат президентските избори по пощата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:18 / 08.04.2020Коментари (0)620
©
Долната камара на полския парламент (Сейма) прие в понеделник проекта за промени в Изборния кодекс, предложен от управляващата партия "Право и справедливост“, който позволява следващите президентски избори, насрочени за 10 април, да се проведат дистанционно по пощата. Заседанието на Сейма беше излъчено на уебсайта на камарата, предава ТАСС.

Авторите на проекта заявиха, че гласуването по пощата е необходима мярка за защита на избирателите по време на епидемията от новия коронавирус. Не само представители на опозицията се противопоставиха, но и политическият съюз "Порозумене“ (Съгласие), член на коалицията с ПиС, на вицепремиера Ярослав Говин. Той от своя страна предложи да се отложи изборът за две години, да се промени Конституцията и да се разширят правомощията на настоящия полски лидер Анджей Дуда от настоящите пет до седем години.

Опозицията заяви, че няма да подкрепи тази инициатива. В понеделник следобед ПиС не успя да внесе проекта си на Сейма, въпреки мнозинството в парламента - броят на привържениците и противниците на това решение беше равен - 228. Към вечерта беше организирано ново гласуване, завършило в полза на ПиС, с резултат 230 срещу 227 в 460 - местния парламент. След това камарата веднага започна работа по инициатива на партията и я одобри три часа по-късно.

Според наблюдателите, ПиС е решила да внесе изменения в избирателния кодекс твърде късно. Дори и днес Сеймът да ги одобри, Сенатът (горната камара на парламента) ще разполага с 30 дни, за да разгледа тези новости. Партията на Качински няма мнозинство в Сената, следователно, както се очаква, горната камара ще използва цялото време, отредено по закон. Сеймът ще може да одобри изменения, отхвърлени от Сената само в началото на май. Така ще остане по-малко от седмица за подготовка за дистанционно гласуване в страната с 30 милиона избиратели.

В Полша броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция достигна 4 413, 107 души загинаха, 162 се възстановиха. За да се противопоставят на разпространението на инфекция, полските власти въведоха епидемичен режим, затвориха границите за чужденци и изпратиха всички, влизащи в републиката, на 14-дневна карантина.

В страната са затворени всички образователни, културни и спортни съоръжения, ресторанти, хотели, паркове и булеварди, търговски центрове, с изключение на хранителни магазини и аптеки. На жителите на републиката е забранено да напускат дома си без спешни случаи и да се движат в групи от повече от двама души, с изключение на членове на едно и също семейство. Всички граждани са длъжни да спазват социална дистанция от 2 метра.

На 10 май в Полша трябва да се проведе първият тур на президентските избори. Ако никой от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете, на 24 май ще се проведе втори тур с участието на двама кандидати, спечелили най-много гласове. Поради пандемията от коронавирус, предизборната кампания на практика е замразена вече няколко седмици. Много политици и според проучвания повече от 70% от жителите на Полша в такива условия смятат за необходимо да се отложи гласуването за по-късна дата.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: