Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Турският посланик у нас: Тировете ще преминават безпроблемно през границата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:29 / 03.04.2020Коментари (1)600
©
За съжаление преминаваме през период на промяна на парадигмата както в обществения, така и в икономическия живот. Случи се така, че един вирус, едно заболяване, което мислим, че е останало столетия назад в миналото, в историята, успя да повлияе на целия свят в момент, в който той се кани да колонизира Марс", заяви пред "Нова ТВ" посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок.

"С данните, които бяха оповестени вчера, Турция също е повлияна и засегната от епидемията. Всички знаем, че най-важният фактор в борбата с епидемията е предотвратяването на контактите на хората, социалната дистанцията. Разбираме, че трябва да спазваме тези мерки, за да опазим близките и любимите си хора, но сякаш сме затруднени да ги приложим наистина. Сега е времето да бъдем солидарни с нашите съседи. Разбира се, въпросът има и икономическо измерение", смята тя.

"Всяка страна се опитва да преодолее кризата, с оглед на специфичните условия, в които е поставена. Турция имаше шанс, защото епидемията пристигна по-късно в страната. Първият установен случай беше оповестен на 11 март. Нашата цел към момента е колкото се може да снижим кривата на развитие на болестта. Турското правителство не предприе такива принудителни мерки като извънредно положени и карантина, защото нашата цел е да осигурим участието на самите граждани в борбата с епидемията, така че те доброволно да вземат необходимите мерки. Ние предпочетохме постепенно да преминем към принудителните мерки в борбата", обясни турският посланик.

"Както правителството, така и министерство на здравеопазването изключително прозрачно управляват кризата. Що се касае до броя на тестовете, те непрекъснато растат. До вчера броят им беше 100 000 общо, 15 000 се правят седмично. Следващата седмица броят им ще достигне 35 000. Смятам, че това не са малък брой тестове. Искам да кажа, че има нарастване на установените случай, което е свързано с нарастване на броя на тестуваните лица. Увеличаването на тестовете е нещо, на което министерство на здравеопазването много държи. Така се надяваме да овладеем епидемията", добави посланик Секизкьок.

"Мога да кажа, че дори когато вирусът достигне своя пик, 60% от отделенията по реанимация ще бъдат използвани. Това, което ние, както и другите държави се опитват да постигнат, е да изправим кривата на развитие на заболяването и да спечелим време, така че да не претоварим здравната си система", каза още тя.

Секизкьок обясни, че България и Турция осъзнато са направили избора да бъдат солидарни и да поддържат активна връзка между институциите си. Усилията на двете държави не са само в сферата на здравеопазването, а и в още три услуги. Турският посланик припомни, че премиерът Борисов посети южната ни съседка, а след визитата му от турска страна незабавно са изпратили предпазни маски. Друго измерение на сътрудничество между двете държави е връщането на чужди граждани в родината им. Тя увери, че затрудненото движение на товарни камиони през българо-турската граница ще се възстанови.

"Искам да подчертая това - в момента сме принудени да осъществим много важен баланс между мерките за защита на здравето на хората и да запазим веригата на доставките, която е животворяща за икономиката. В последните дни имаше затруднение. Беше се създала опашка, достигаща 50 километра от българска страна. Тогава институциите се задействаха незабавно и успяхме да направим нещо, което при нормални условия е трудно постижимо.  В рамките на ден беше осигурено преминаването на 1200 тира, което е сериозно постижение", смята Секизкьок и добави, че за 2 дни са минали 3 000 тира, като са посрещнати и нуждите на шофьорите.

Относно миграцията, турският посланик у нас заяви, че не бива изявлението на Ердоган да се приема като категоричен край на спазване на споразумението с ЕС. Тя показа снимка на изграден в Турция лагер, който е предназначен за защита на жени и деца, които бягат от въздушните удари в Идлиб. В него се намират милион и половина сирийци. Освен тях, Турция е приютила 4 600 000 мигранти и бежанци.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И сега що се прибраха бежанците в Истанбул. Не щат да коронясват в Европа ,искат в Турция.От 11 март първия и днес близо 16 000. А в Идлиб що се кротнахте с аркадашите ви от Раша и асадците,короната ли ви уплаши или уйдурмата не важи пред тая корона.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: