Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Пирин възкръсна при Шенсой и мечтае за оцеляване
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:39 / 29.12.2015Коментари (0)625
© Facebook
На Пиринския край винаги се е носела славата на една от най-голямата люпилня на таланти в България. Не един и два сезона отборите в "А" група, както и националния на България, са се захранвали с играчи на "Пирин" (Благоевград). Този път картинката е малко по-различна, тъй като Орлетата са отново в елита на България след няколкогодишно изгнание, а темпераментните фенове на тима пак се радват да гледат големите отбори на своя любим "Христо Ботев".

В началото на сезона се очертаваше той да е доста тежък, предвид ситуацията и класирането след първите 15 кръга - 6 равенства и 9 загуби, като до гостуването на "Локомотив" (Пловдив) в 9-ия кръг нито един играч на "Пирин" не бе успял да порази противниковата врата. Температурите в Благоевград стигнаха до червено, а треньорското ръководство, в лицето на старшията Неделчо Матушев, отказваше да напусне, натиска от медиите и призива на агитката. Основният проблем пред благоевградчани бе неопитността и почти нулевият процент на успеваемост пред противниковата врата. Последният се прояви и в моменти, когато футболисти на "Пирин" пропуснаха да вкарат дори от дузпа. Най-фрапантни бяха примерите при двете нулеви равенства в София срещу "Левски" и "Славия", след като опитният Маркиньос и Венцислав Бенгюзов се оказаха твърде ялови.

Явно опрени до стената, ръководните органи на "Пирин" видяха, че няма как да се получат нещата и трябва да се пристъпи към треньорската рокада. В средата на октомври в гнездото на Орлетата се завърна Наджи Шенсой, който пое благоевградчани на последно място и с актив от 4 точки след 11 изиграни кръга. Повторният му дебют срещу "Берое" в Благоевград, макар и косоварят да не бе на пейката, не бе от най-добрите - нова загуба с 0:1. След идването на 57-годишния Шенсой мнозина се сетиха за 2009 година, когато именно той бе наставникът, който изведе тима до финал за Купата на България. Тогава "Пирин" загуби от "Литекс" с 0:3 на стадион "Георги Аспарухов", но този път реалностите бяха други - Орлетата ги очаква здрава битка в борбата за оцеляване в "А" група.

С младите момчета трябваше да се работи най-вече в психологически план и Наджи Шенсой успя да ги вдигне на крака, да поработи за самочувствието им и резултатите не закъсняха. Футболистите на "Пирин", който изпитваха затруднения в игрови план, заиграха разкрепостено, бяха необременени и не само с мисъл за точки на всяка цена, колкото и да им бяха необходими, а да покажат, че имат качества и да не бъдат подценявани от противниците им. Нещата в "Пирин" бяха затруднени и от контузиите, които преследваха състава, а Шенсой на няколко пъти сподели, че изпитва затруднения в халфовата линия и нападението. Именно това ще бъдат и основните му цели през зимния трансферен прозорец, да укрепи отбора си в тези зони и да има по-дълга резервна скамейка, която да му даде възможност да има широчина на състава. 

Основен коз в печеленето на точки за "Пирин" се оказа 20-годишният вратар Красимир Костов, който игра без смяна и в 20-те мача от началото на сезона. Мнозина ще си помислят, че това е някаква шега, след като фигура в пъзела може да ти е стражът, чийто отбор е на дъното в "А" група. Орлетата са допуснали 20 попадения от началото на първенството, което прави средно по гол на мач, но с по-добри показатели в това отношение са "Левски" (10 гола), "Лудогорец" (13), "Славия" (15), "Берое" (18) и "Литекс" (19).

Впоследствие и нападателят Мартин Тошев, който трябваше да носи голяма отговорност, започна да намира себе си и да вкарва важни голове. Именно с тези попадения дойдоха и победите, а лидерите в "А" група започнаха да страдат при всеки сблъсък с Орлетата. Силната серия на благоевградчани започна с две равенства срещу "Литекс" и "Лудогорец", а следващите двубои показаха, че това не е било случайност. Да играеш като равен с равен срещу силните на деня не е най-лесното нещо на света, но пък апетитът идва с яденето, както е казал народът. 

След тези две равенства дойде ред и на битката с "Левски" в Благоевград, а тимът на Стойчо Стоев загуби с 0:1 след ранен гол на Мартин Тошев. В сблъсък с пряк конкурент в битката за изпадане "Пирин" успя да измъкне точка при визитата си на "Монтана", който също наскоро бе сменил треньора си с опитния Емил Велев. Колкото и Кокала да се опитваше да прехвърля вината върху съдиите, че удряли по едно рамо на "Пирин", играта и резултатите говореха друго. 

Тимът на Наджи Шенсой се забавляваше и трупаше точка след точка, за да зимува на мястото за бараж и на 4 точки от спасителната зона, където се намира "Ботев" (Пловдив). След това у дома бяха победени "Локомотив" (Пд) (3:0) и носителят на купата "Черно море" (4:0), което е сериозен атестат. Сериозно израстване демонстрираха Румен Сандев, Юлиян Попев, Янко Сандански, Стилиян Николов, Димитър Благов, Тони Тасев, Антон Костадинов, които показаха, че не се притесняват от здравите битки на терена. За съжаление годината бе завършена със загуба у дома от "Славия" с 0:3, но това не попречи настроението на пиринци да бъде добро, тъй като те видяха, че има светлина в тунела. 

В Благоевград изградиха нещо много по-важно - колектив, на който може да се разчита, на един отбор от приятели. Именно това бе и поводът Наджи Шенсой да каже след двубоя с "Левски": Орлетата вече са глутница вълци. И е прав.


Източник: в. "7 дни спорт"
Още по темата: общо новини по темата: 44
18.08.2016
19.07.2016
03.03.2016
16.02.2016
12.02.2016
12.02.2016
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Пирин загуби от 10 врачани в Благоевград
Акционерно дружество предлага да поеме управлението на ФК Пирин Благоевград
Пирин и Черно море не се победиха в Първа лига
»
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: