Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
УНИЦЕФ: Всяко осмо бебе по света е родено в опасност
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:00 / 17.12.2015Коментари (0)967
© Вulfoto
Повече от 16 милиона бебета са родени в зони на конфликт през 2015 г. Това прави 1 на всеки 8 новородени по целия свят, показват данни на УНИЦЕФ.

"Тази цифра подчертава колко уязвими стават все повече деца по света. На всеки 2 секунди едно новородено бебе поема първите си глътки въздух в разгара на конфликт - понякога при ужасяващи обстоятелства и без достъп до медицинска грижа", коментира Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

"Твърде много деца започват живота си при изключително тежки условия - от военни конфликти, през природни бедствия и крайна бедност, до болести и недохранване. Може ли да съществува по-лош старт на живота", допълва още Лейк.

В раздираните от конфликти страни като Сирия, Афганистан, Ирак, Йемен, Южен Судан и Централноафриканската република - или по време на опасен път, за да се спасят от сраженията - новородените бебета и техните майки са изправени пред огромни рискове. Бременните жени са силно застрашени да родят, без да разполагат с достъп до медицинска помощ и санитарно-хигиенни условия. За техните деца е много по-вероятно да починат, преди да са навършили петия си рожден ден - или ако оцелеят, те изпитват екстремни нива на стрес, които могат да навредят на дългосрочното им емоционално и когнитивно развитие.

Освен военните конфликти - бедността, климатичните промени и липсата на справедливи шансове също правят децата особено уязвими и са принудили милиони от тях да поемат по опасен път, далече от дома.

•Повече от 200 000 деца са потърсили убежище в страни от Европейския съюз през първите 9 месеца на годината. Това е в допълнение на 30 милиона деца по света, които са били принудени да напуснат домовете си към 2014 г. поради войни, насилие и преследване. Днес броят на разселените хора е най-големият от Втората световна война насам.

• Над 250 милиона деца - 1 на всяко 9 деца в света - живеят в страни и зони на конфликт и често нямат достъп до здравеопазване, образование и социално подпомагане.

• Над 500 милиона деца живеят в области, където наводненията и природните бедствия са изключително често срещано явление, а около 160 милиона деца обитават зони с крайна степен на засушаване.

• Макар да са една-трета от световното население, децата представляват почти половината от всички хора на планетата, които живеят в крайна бедност.

"През последните месеци на 2015 г. светът се обедини около исторически мерки за справяне с климатичните промени, както и около новите Глобални цели за Устойчиво Развитие.

Тези амбициозни споразумения представляват уникална възможност в подкрепа на най-уязвимите деца - но само ако спешно превърнем обещанията в конкретни действия", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

"Ако успеем да се справим с първопричините за това, толкова много семейства да се чувстват принудени да напуснат домовете си и да поемат по несигурен път - като спрем конфликтите, овладеем климатичните промени и разширим подкрепата за децата - можем наистина да превърнем 2016 в година на надеждата за милиони. В противен случай това ще е година на отчаянието", допълни още той.


Още по темата: общо новини по темата: 740
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
15.09.2022 »
12.09.2022 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: