Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Дянков тайно на гроба на Ванга
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:21 / 14.09.2012Коментари (0)408
©
Финансовият министър Симеон Дянков е посетил храма "Св. Петка" и гроба на пророчицата Ванга в сряда вечерта. Той пристигнал сам към 17 ч., придружаван единствено от общинския лидер на ГЕРБ и председател на ОбС в Петрич Димитър Танев.

Причината за визитата на вицепремиера е затворената вече 16 г. къща на Ванга на Рупите, където тя живя в последните години. Имуществото в нея се води собственост на държавата, а общината иска то да стане общинско, за да се отвори къщата и да се превърне в музей. Наскоро местният парламент прие решение, че няма нищо против прехвърлянето на имуществото от държавно в общинско. От фондация "Ванга" настояват години наред да бъде отворена къщата, за да видят хилядите посетители къде леля Ванга е приемала хора, за да им гледа. Досега миряните само надничаха през прозорците.

Къщата била отворена и Дянков се разходил в стаичките. "Видя на какво дередже е всичко, включително и паяжините. Заради това, че е заключена, не може да се поддържа. Преди време само сменихме покрива, за да не тече вода при дъждовете", каза управителят на манастирския комплекс Серафим Иванов.

Вицето бил категоричен, че няма никаква сериозна причина да не се направи прехвърляне на собствеността и обещал това да стане в най-кратки срокове. Обяснил обаче, че трябва да се състави комисия, която да опише и оцени вещите.

Преди това той запалил свещ в храма "Св. Петка" и се поклонил на гроба на Ванга. Обяснил, че е идвал на Рупите преди много години, когато бил дете. Сега останал възхитен от доброто поддържане на парка в комплекса.

Дянков разгледал и разкопките на античния град Хералея Синтика, чиито останки се намират край село Рупите в подножието и южните склонове на изгасналия вулкан Кожух. По-късно отпътувал и към Самуилова крепост, която пък се реставрира по проект за 2,1 млн. лв.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: