Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ути Бъчваров направи нововъведение в световната кулинария
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:59 / 12.06.2025Коментари (0)497
© Фейсбук
Ути Бъчваров направи нововъведение в световната кулинария, измисляйки уникален уред, с който се правят около 1000 парчета баница наведнъж.

"Устройството е на принципа на древните сачове, с които се правят пататници и клинове в Родопите“, обясни пред "Телеграф“ Бъчваров. То е два метра в диаметър и е част инициативата му "Вкусната България“.

Големият проблем обаче бил как да се направят такива кори, които да издържат различни видове плънки и да се пекат на открито в жаравата. Накрая Ути намерил точната формула. Той пояснява: "Правим различни видове плънки, феноменално вкусни. Трябва яйцата, многото масло, доброто българско истинско сирене и киселото мляко да се слеят и да се получи онази амалгама, която е заровена някъде дълбоко в паметта ни още в детството“. Ути Бъчваров разказва пред "Телеграф“: "В тази машина могат да се правят и сладки баници - локумени, тиквеници, щрудели с ванилов сос, всякакви солени – с праз, с месо, с пилешко“.

Ути издаде и тайната формула на идеалната баница със сирене: "Колкото извара, толкова натрошено българско сирене - ама такова, каквото си го знаем, произведено в запазен регион. Аз съм тежък кулинарен продуктов български шовинист. Известен съм, че от години изхвърлям китайски чесън в кошчето пред очите на зрителя, защото нашият заслужава цялото ни уважение“.

Що се отнася до еврото, кулинарят каза: "Смятам, че цялата тази олелия е излишна. Държавата трябва да бъде онзи достоен партньор на всеки един българин в това да можем да опитваме живота такъв, какъвто е и да е достатъчно вкусен, а не имитиращи продукти. Пътят към Европа е начертан и той трябва да бъде следван с онази крачка, с която всички се чувстваме комфортно“.

Ути обяснява: "За съжаление покрай цялата масова култура и настъпването на универсализма във всички страни се предлагат в супермаркети храни, които навсякъде по света са едни и същи. Затова в моята голяма колекция от инициативи под егидата на "Вкусната България“ се опитвам да припомня, да настаня в съзнанието на българите онези вкусове, които задължително трябва да носим в сърцето си. Трябва да можем да разбираме и оценяваме кога (в случая) една баница е направена добре или не, с имитиращи продукти, кога е много суха и т.н. Кога от модела улична храна след 10 минути ти излизат много киселини. Това са част от генетичните позивни в нашето съзнание“.

Още по темата: общо новини по темата: 4869
16.06.2025 »
16.06.2025 »
16.06.2025 »
16.06.2025 »
16.06.2025 »
16.06.2025 »
предишна страница [ 1/812 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: