Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
Автор: Йоланда Пелова 13:11 / 27.04.2024Коментари (0)1139
©
Какво ще се случи в Република Северна Македония (РСМ) след евентуална победа на ВМРО-ДПМНЕ? Първият проблем, с който ще се сблъска тази партия, ще бъде съставянето на правителство. Тя трябва да постигне една много убедителна победа, за да има необходимото мнозинство в парламента и да съставят самостоятелно правителство, в случай че албанските партии се придържат към постигнатата договорка и никоя от тях не влезе в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи.

"ВМРО-ДМПНЕ ще бъде в изключително сложно положение, ако се стигне до тяхно управление, защото те ще бъдат в едно своеобразно менгеме: "От една страна между натиска и очакванията, които те създадоха и че могат да решат проблема с членството на РСМ в ЕС без промяна на Конституцията и от друга страна твърдата им позиция срещу такава промяна срещу преговорната рамка с ЕС, както и с преговорите от Преспа с Гърция за името на държавата и с България за добросъседство.

Тогава те ще трябва да обосноват или вътрешнополитически обрат на собствената си позиция, например, че промяната на Конституцията е в полза на държавата, нещо, което в момента отричат, или отново да не постигнат договореност и започване на преговорите", коментира още Кючуков.

Той подчерта, че диалогът по отношение на членство в ЕС вече не е между София и Скопие, а между Скопие и Брюксел: "Защото има приета преговорна рамка и няма никакви основания да се смята, че тя ще бъде променена от страна на ЕК. Това означава, че или властите на Скопие ще трябва да променят Конституцията, което е задължително условие, или по-вероятното в момента е, че ще бъдат разделени от Албания, която ще поеме своя път, а Северна Македония ще остане да изчаква докато направи необходимите промени. За сега двете страни вървяха заедно".

По думите на бившия зам.-министър на външните работи разделителната линия на изборите в Северна Македония бе евроинтеграцията на страната в ЕС.

"За да се отпуши процесът, трябва промяна в Конституцията. Всичко албански партии застъпват идеята, че Албания трябва да извърви своя път към евроинтеграция и че Конституцията трябва да бъде променена, за разлика от ВМРО-ДПМНЕ, които застъпват обратната теза. Има договорка дори между албанските партии да подкрепят след изборите само партия, която няма да блокира присъединяването към ЕС, което изключва на практика ВМРО-ДПМНЕ".

Според Кючуков може да се очаква, че албанските партии ще призоват своите избиратели да гласуват за Свето Пендаровски, който в момента изостава с 20%. "Тогава нещата съвсем не изглеждат толкова еднозначни, колкото самата разлика сочи", уточни той.

Любомир Кючуков изтъкна, че президентските избори са една своеобразна загрявка и репетиция за парламентарните, но от друга страна могат да дадат летящ старт на някоя от двете основни партии.

"Проблемът не беше с обещанията на Пендаровски, защото президентската фигура има доста ограничени правомощия в РСМ. Тук говорим за правителствената политика и най-вече за това дълбоко разделение, което се получи сред обществото по отношение на исканата промяна в Конституцията. Имено това е и ключовото послание, с което ВМРО-ДПМНЕ печели по-голяма подкрепа. Цялата предизборна борба премина през тази плоскост, която имаше и силни антибългарски акценти от страна на опозицията", подчерта дипломатът.

Още по темата: общо новини по темата: 710
10.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
07.05.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/119 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: