Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Николай Василев: Не приемам този бюджет, раздаваме пари в огромни количества
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:26 / 18.11.2023Коментари (0)677
© NOVA NEWS
Продължавам да съм най-големият критик и да не приемам този бюджет. Това коментира пред NOVA бившият министър на икономиката Николай Василев.

"Никакъв разум не виждам. Учуден съм от обратите, които настъпиха само последните 24 часа. След толкова огромни критики, които другите 2 партии отправиха срещу управляващата, как реформираха бюджета", попита Василев.

По думите му са направени две промени.

"Едната е правилна - 2,4 милиарда от пренос на газ, които я влязат, я не влязат, но засега нито един лев не е влязъл, ги махнаха от приходната част на бюджета, за да не се заблуждаваме, че ги имаме и да ги изхарчим предварително, преди да разберем, че ги няма. Второто е – отделиха поименно за кои общини ще има капиталови разходи. Тоест да не си мисли управляващата партия, че ще има само за нейните общини", каза Василев.

По темата с предсрочното прекратяване на дерогацията, Василев каза, че не разбира защо изобщо я има.  

"От началото съм на страната на хората, които критикуват тази дерогация. Изобщо не разбрах преди година и половина защо ни трябваше тази дерогация.  Не знам дали ще си спомним през последните 15-20 години по колко теми България е заплашвала с вето ЕС. Не мога да се сетя дали е имало такива случаи. А сега за интересите на една руска рафинерия, заплашихме ЕС с вето, получихме право на дерогация, а се оказа следното – държавният бюджет не спечели нито един лев за година и половина. Потребителите също не спечелиха, защото плащаха цена, която щеше да си е такава и ако нямаше дерогация. Говори се, че рафинерията е спечелила от дерогацията милиарди, които са отишли в бюджета на друга държава – агресор. А ние? Всеки зрител може да предположи защо някой го е правил това нещо", коментира Николай Василев.

Според Николай Василев през всичките години от 2019-а политиците искат да имат огромни дефицити, а всъщност това са добри години за икономиката и е трябвало да има излишъци. "Не могат да ме впечатлят с аргументи за 3% дефицит. С друга бюджетна политика, можеше да завършим този мандат с 30 млрд. дълга, сега ще го завършим със 70 милиарда", каза Николай Василев.

Той не би подкрепил и социалната част на този бюджет, защото системите не са реформирани.

"Раздаваме пари в огромни количества, без да има покритие в НОИ или икономически растеж", каза Василев. "Не знам от колко години никой не говори за икономически растеж, инвестиции, включително чужди инвестиции, подкрепа на малкия и средния бизнес, капиталови пазари, лицензионни, регистрационни, разрешителни режими и тяхното облекчаване, стимулиране на износа. За тези неща не се говори. В момента държавата е единствено в режим "вземане на дългове и раздаване на пари". Бих подкрепил държавата да има много по-голям икономически растеж, по-големи инвестиции и по естествен път, без бюджетни дефицити, цялото население да има по-високо доходи", каза Василев.

Растежът идва от инвестиции, износ, иновации, инфраструктура, туризъм, коментира още бившият министър на икономиката.

"Не съм сигурен, че изобщо сме се запътили и сме се приближили към Еврозоната. Ние бяхме по-близо до Еврозоната преди 15 години, отколкото сме сега. Сегашният финансов министър два пъти отлага датата. Първо беше 23-та, после 24-та, сега е 25-та. Не бих се учудил да я отложи и за по-нататък. Но ако някой иска сериозно да влиза в Еврозоната, той не води такива политики", коментира Василев.

Още по темата: общо новини по темата: 511
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: