Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Денков: Резултатите на качеството на въздуха у нас се подобряват
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:19 / 14.09.2023Коментари (0)433
© Фокус
"С премиера Денков говорихме основно за зеления преход. Оценяваме, че България осъзнава важността на Зелената сделка. Това е една възможност за напредък от който България и нейните граждани могат да се възползват". Това заяви европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс след срещата си с премиер Николай Денков.

"Имахме много стегната, делова и съдържателна среща, в която засегнахме проблемите в тази област като зеленият преход, емисиите, качеството на въздуха, начина по който се оценяват местните данъци, свързани с отпадъците и проблемът със сметищата. Накратко засегнахме и въпроса с АМ "Струма", сподели премиерът. 

“Радвам се да видя напредъка в София по електрификацията на транспортната система. Доволен съм от позицията на премиера и правителството на България по отношение на Зеления преход", посочи еврокомисарят.

“Резултатите се подобряват през последните години и това се дължи на усилия за затваряне е на най-замърсяващите топлофикации и електрически мощности. Това е единственият начин, но с грижа към хората, които работят там", добави Денков относно качеството на въздуха.

“Не е достатъчно добро качеството на въздуха, но не може да пренебрегваме, че има подобрения, макар и да не е постигнато оптималното ниво. 113 сметища са били закрити и това е много голям напредък", добави Синкявичюс.

По отношение на Зеления преход министър-председателят припомни: "България вече загуби около 200 млн.лв. в края на 2022 г., защото не бяха подготвени териториалните планове. Когато влязохме в министерството на 6 юни тази година, се оказа, че отново трябва да стартираме от нулата по отношение на териториалните планове, защото има определени стъпки, които трябваше да бъдат извървяни, свързани с очакванията на консумация на ток".

Денков припомни, че се наложи да рестартираме процеса и в много кратки срокове да бъдат подготвени тези планове, които не са същите по съдържание, като миналата година. Според него най-трудната част е да се започнат преговорите с местните общности и синдикатите, за да се минимизират всички рискове, свързани със социалната цена на зеления преход и също така да се оцени как е най-ефективно да се използват средствата, които са налице и са много значителни – над 1,4 млрд.лв. само по отношение на справедливия преход.

Критика бе това, че България е последната държава в ЕС, която има нереформиран начин за изчисляване на такса "смет" - според данъчната оценка на имота, а не спрямо изхвърляното количество отпадъци от домакинството.

От думите на министър-председателя стана ясно, че страната ни ще поиска от ЕС и компенсация по фондовете за природни бедствия, за да покрие щетите, нанесени от наводненията по Южното Черноморие. "Няма обаче да се чака окончателното одобрение от Брюксел, като дотогава ще се действа с бюджетни средства", увери Денков.

По отношение на завода за батерии, Николай Денков каза, че служебното правителство е прекъснало преговорите с компанията, която е проявила интерес да инвестира у нас и сега тя ще строи завод в Румъния. "Не сме се отказали от завода за батерии. Има преговори, търсим производители, които, ако успеем да ги убедим, ще дойдат в България да произвеждат батерии. Дали ще успеем, не знам", заяви Денков.


Още по темата: общо новини по темата: 1541
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/257 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: