Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ген. Съби Събев: Русия не би направила стратегическата грешка да провокира нов конфликт със страна от НАТО
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:07 / 02.08.2023Коментари (0)318
©
Армията на Русия е ангажирана изцяло в Украйна и трудно би било да се допусне, че Русия ще направи стратегическата грешка да провокира друга страна от НАТО. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО. "Ако се направи една справка, ще видите, че от четирите зони на Руската федерация, както и нейните три морски флота, всички съединения от Руската армия – това са над 12 армии, боеспособни, са ангажирани в Украйна. Как може Русия да си позволи да провокира нов конфликт? Тя просто няма да го води, още повече, че срещу НАТО ще получи един много съкрушителен отговор. И тя е предупредена вече няколко пъти, включително и за използването на ядрено оръжие, или предизвикване на изкуствен ядрен инцидент със Запорожката АЕЦ. Така, че не виждам как Русия би могла. Това просто ще бъде самоубийствено за нея. Не вярвам руското военно и политическо ръководство действително да е изпаднало в самоубийствена мания", посочи ген. Събев. 

Той коментира, че наближава втори месец от официалното започване на украинската контраофанзива, по-точно нейната първа фаза. Засега няма пробив в тази тактическа зона на отбраната на Руската федерация в Запорожкото направление и Южното Донецко направление главно поради няколко фактора. Бавно се развива поради това, че тази офанзива започна твърде късно, изчаквайки получаването на последната военна помощ от западните държави, както и пристигането на последните украински формирования, които се подготвиха в полигони в западните държави. Второ, няма числено превъзходство и превъзходство в бойна техника. Няма също така огнево превъзходство в артилерия, няма също и въздушното превъзходство.

"Така, че всички тези фактори бяха неблагоприятни оперативни фактори, при които независимо от това, Украйна започна своята контраофанзива и тя се развива много бавно. Аз искам да добавя и друг фактор – изключително гъстите минни полета. Украйна не получи заявената техника за почистване на минни полета, получи някъде около 15% от заявеното оборудване и в много случаи тя прибегна и до ръчно разминиране. А всичко това е изключително трудоемка работа, тя трябва да се осъществява много внимателно, за да не се дават излишни жертви. И въпреки всичко, при тези неблагоприятни условия, Украйна успя да се вклини на около 10, максимум до 15 км по направление от линията на съприкосновение от началото на юни тази година. Така че тя бавно и методично продължава. Очевидно е, че може да продължи тази дейност, докато не се получи един по-решителен пробив. Може би Украйна трябва да използва по-ефективно тези бригади и формирования, които бяха подготвени и екипирани в западните държави, не да ги разделя на части и да ги използва по части, а да ги използва по-концентрирано, включително с команден състав, който се е подготвил там, защото има сведения, че Украйна провежда щурмови действия с малки групи, състав на взвод максимум рота. Най-вероятно Украйна в момента има леко затишие, не са толкова интензивни действията, както бяха в определен период на контраофанзивата, преосмисля оперативната си стратегия и тактика на бойното поле. Остава да видим в следващите седмици дали ще има някаква промяна", добави ген. Събев. 

Според него, Украйна очевидно ще издържи. Продължава военната помощ за нея.

"Бяха доставени касетъчни боеприпаси от САЩ, които да подпомогнат пробива на отбраната, но според мен прекалено се концентрирана Украйна в района на Бахмут. Аз мисля, че там може би трябва да премине към здрава отбрана и да пренасочи повече усилия в южното направление, в Запорожкото направление, където е основната й цел – да може да излезе на азовския бряг и да раздели руската окупационна групировка на две части и в последствие – изолиране на тая част, която е на запад, говоря в източната Херсонска област, включително в Крим, чрез по-сериозно разрушаване на Кримския мост при Керч. Това е основната й задача и аз мисля, че тя трябва да я преследва по-целенасочено" коментира още ген. Съби Събев.

Още по темата: общо новини по темата: 3423
04.05.2024 »
04.05.2024 »
29.04.2024 »
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/571 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: