Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Янка Рупкина за Гунди: Той е в сърцето и в душата ми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:45 / 04.05.2023Коментари (0)325
©
Георги Аспарухов-Гунди не е изкарал много пари като футболист. И те не са били особено важни за него. Това разкри народната певица Янка Рупкина, която се оказа изключително близка с легендарния футболист.

Днес се навършват точно 80 години от рождението на една от най-великите ни спортни легенди - Георги Аспарухов-Гунди. Бившият нападател на "Левски" и националния ни отбор е кумир за млади и стари и до днес.

"Мен доста пъти са ме питали: "Много песни изпя, колко пари спечели?". Та така и аз на Гунди веднъж му викам: "Много тичаш бе, Гоше, какви пари получаваш, моето момче?". А той ми отвръща: "Ама, другарко Янка, мен не ме интересуват парите! Аз играя за България". Насълзявам се само като се сетя за този разговор. Аспарухов играе за страната си и аз пея за нея. "А кога ще ядем хляб? Ще видим по-нататък!", казвахме си с Гунди. Такива шеги си имахме ние с него. Право да ви кажа, не бях го попитала коя е любимата му народна песен", прави своята изповед великата народна певица и любимка на България. Тя обещава да направи песен, специално посветена на Георги Аспарухов.

"Макар че Гунди беше много по-млад от мен, с него много си приличаме по едно нещо. Както той остана верен на "Левски" и на България през цялата си кариера, така и аз останах вярна на Българското национално радио като солистка на ансамбъла за народни песни "Мистерия на българските гласове"." Това каза пред "България Днес" голямата народна изпълнителка Янка Рупкина, връщайки спомените си за Георги Аспарухов, с когото имат особено близка приятелска връзка.

Певицата и футболистът са семейни приятели. Нейният съпруг е славният български борец Георги Рупкин, починал на 90-годишна възраст през 2020 година. Майстор на спорта и заслужил треньор, през годините Рупкин работи и като помощник-треньор в клуб "Славия", както и в националния отбор в свободния стил за младежи до 20 години и за мъже. Двамата адаши, борец и футболист, били много близки и често са се допитвали един до друг по важни въпроси, свързани със спортните им кариери. Покрай мъжа си Янка Рупкина също има възможност да се докосне не само до великия футболист Аспарухов, но и до човека с главно "Ч".

"Запознахме се с Гунди още в началото на спортната му кариера. Моят съпруг Георги Рупкин, Бог да го прости, беше национален състезател на България по борба. Двамата с Гунди бяха много добри приятели. Мъжът ми много го обичаше - както него, така и Котков. Един ден съпругът ми ме заведе на мач на "Левски" на стадиона и след това се запознах с Аспарухов. Това беше още в първите му години със синята фланелка. Спомените ми от този момент са прекрасни", разказва Рупкина. Спомените си за вълшебния футболист певицата споделя подробно в новото допълнено издание на биографичната книга "Гунди - какъвто не го познавате" на КК "Труд", което вече е на пазара.

"Винаги сме подкрепяли "Левски". Гунди също много обичаше мъжа ми Гошо. Допитваше се до него за някои неща, защото съпругът ми беше по-възрастен с 13 години. Много често сондираха мнения заедно по спортни въпроси. Аз, понеже съм жена на спортист, също винаги съм се интересувала от всякакъв вид спорт. И сега, на моите стари години, още гледам и футбол, и всякакви други спортове. Познавам много спортисти у нас и по света покрай Гошо", признава изпълнителката от световноизвестното трио "Българка".

Една от най-паметните срещи на Рупкина с Гунди е по време на емблематична фотосесия. Докато певицата, цялата пременена в изящна народна носия, се готви за снимки, Аспарухов също се оказва на снимачната площадка.

"Засякохме се случайно в студиото на популярния фотограф Петър Папакочев. Гунди се снимаше, а аз също трябваше да заснема фотосесия, която стана много красива. А за него да не ви говоря... Той беше слънчево момче, прекрасно, винаги усмихнат. Много човечен и специалист в своята професия. Трудолюбив! Вълшебен спортист! Думи нямам! Даде всичко от себе си за нашата България. Много го обичам! Който му подаде ръчичка, ще отвърне. Ще се спре, ще разменят няколко думи", говори Янка за характера на Георги.

"Трагедията на Гунди и Котков я изживях много тежко. По-тежко дори от моята. Знаех, че губим голям спортист и чудесен човек и добряк. Знам къде е лобното място в прохода "Витиня" и когато минавам от там, винаги оставям цветенца", казва през сълзи Рупкина. "Моята катастрофа също беше тежка. Бях цялата превързана - глава, ръце, крака..."

Народната изпълнителка е сред оцелелите при самолетната катастрофа през декември 1971 година - само шест месеца след тази на Гунди и Котков. В произшествието загива емблемата на естрадната музика от онова време Паша Христова. Пасажерите трябва да летят към Алжир за Дните на българската култура. При отделянето от пистата корпусът на самолета им "Ил-18" се разкъсва на две. От 73 души на борда 28 загиват. Рупкина стои в задната част на самолета и това спасява живота й.

И до днес Гунди е сред кумирите в живота на родената на 15 август 1938 година певица. Затова и тя продължава да черпи духовна сила от него по свой си много личен начин.

"Той е в сърцето и в душата ми. Пазя си едно знаменце, което Гунди ми подари веднъж след мач. Имам и една негова снимка от младите ми години. Стоят на видно място в апартамента ми в квартал "Дружба". Винаги като се прибера вкъщи, целувам снимката му. Имам я и в портфейла си. Често обличам и блузката с неговия лик, която ми е подарил лично", откровена е Янка Рупкина. Певицата разкрива и един неизвестен факт:

"Малко преди Гунди и Котков да загинат на "Витиня", се видяхме с тях на една вечеря в Самоков. Поздравихме се, поговорихме. След това се случи тази ужасна катастрофа" - спомня си Рупкина, която ще отбележи по подходящ начин годишнината на легендарния футболист.

Ресторантьор последен вижда легендата

Всъщност Рупкина не е последната, която вижда Аспарухов жив. Оказва се, че това е един от най-популярните ресторантьори у нас от близкото минало Никола Антикаджиев.

"Гунди беше прекрасен човек и приятел. През 1971 г. работих малко в едно кафене на Търговския дом. Гунди идваше често, Котков също. Часове преди да загинат, двамата пак бяха при мен. От там тръгнаха с алфа ромеото за Враца. Тъкмо заминаха, и отидох да си взема паспорта за Берлин, защото пак ми предстоеше да пътувам за снимките на "На всеки километър", и ме застигна вестта, че двамата велики футболисти са загинали. Не можех да повярвам, та само час преди това си говорихме."

Антикаджиев си отиде в края на 2022 година, дни преди да навърши 93 години.

Още по темата: общо новини по темата: 5826
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/971 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
Първа лига сезон 2023/24
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: