Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Доброто ченге Алекс Фергюсън и неговият случай "Бербатов"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:24 / 17.04.2010Коментари (0)1797
© Blagoevgrad24.bg
"Мисля, че подкрепата помага само ако си силен психически и достатъчно амбициозен. Смея да твърдя, че съм точно такъв." Това е цитат от текста "Friends and Supporters" (приятели и привърженици) в широко дискутирания някога блог на Димитър Бербатов. Уви, от въпросната (последна) публикация измина вече месец, а капитанът на националите занемари литературната си страст. Тези дни около него ври и кипи, английската преса настървено го ръфа, а букмейкърите вече обявиха коефициенти за следващия му клуб. Митко обаче не драсва нито ред за емоционалното си състояние и актуалния си светоглед. Може би се е вслушал в съветите на някои пишман PR-специалисти да спре с блогърството, а може би е потиснат и изобщо не му е до писане.

И в двата случая сър Алекс се окaзва прав. Защо споменаваме г-н Фъргюсън ли? Напоследък явно всеки знае какво мисли шотландецът по-добре от самия него, но причината да го намесим е друга. В средата на ноември миналата година той присъства на срещата на "Клуб 1000" в Лондон
Това е неформалната общност на осемнадесeтте мениджъри с повече от хиляда домакински мачове. Въпреки че престижният клуб включва и някои вече починали легенди (като сър Мат Бъзби и сър Боби Робсън), никой от членовете му не може да се мери с постижението на Фъргюсън от близо 2000 мача, повече от половината - спечелени. Ето защо онази ноемврийска вечер речта на шотландеца беше очаквана с особен интерес. Акцентът в нея падна върху "крехките звезди". Това не е пренебрежителен или обиден термин и не се отнася до физическото състояние на модерните играчи, а до психическото им. Според мениджъра днес големите футболисти имат много по-различен характер от онези преди 25 или дори преди 15 години. Някога състезателите са били по-глуповати и нечувствителни, но с тях се е работило по-лесно. Хора като Браян Робсън, Стив Брус, Пол Инс, Рой Кийн и Андрей Канчелскис са били чепати диванета, но когато им се развикаш (или дори хвърлиш нещо по тях), се усмирявали и стягали. На днешните звезди не бива да се караш; това ги притеснява, води до блокаж. Причината не е, че са по-неустойчиви, психически слаби или неамбициозни.
Просто натискът отвън е толкова сериозен че ако и треньорът им се държи грубо, никакъв напредък няма да е възможен. Около тях е пълно с разбирачи (агенти, говорители, PR-съветници, журналисти), които формират мнението им и ги "обгрижват"; пресата, в борбата за тираж, е много по-остра, сурова и безпощадна към тях в сравнение с тази отпреди две десетилетия.

Така на треньора не му остава нищо друго, освен да играе "доброто ченге" в тази подредба, да защитава и пази крехкостта на покупките си, защото всички останали действат против него. Ето как, макар нито веднъж да не спомена Бербатов тази вечер, сър Алекс описа неговия случай. Един интелигентен, чувствителен и безкрайно талантлив футболист е станал "крехък" заради всички, които висят на главата му, хранят се покрай него, независимо дали e на заплата, или увеличавайки тиража си
А собственият му треньор дори не може да му се скара, защото има достатъчно други, които така или иначе го правят; единствената възможност остава добронамереният подход. На наставниците (ако искат да са успешни, а не еднодневки) вече им е иззета функцията да критикуват. Футболът направи ценните си звезди много лесни за атака, дори за разрушение. И Димитър Бербатов, най-харизматичният ни и даровит играч, страда именно от този процес. Пример за това е, ако щете, дори занемареният му блог, стартирал с голям апломб (кой знае по чия идея), критикуван мащабно и изоставен по неясна причина. Уви, това не говори нито за психическа сила, нито за амбиция, а за "крехкост" в смисъла, използван от сър Алекс. Само можем да си мечтаем за времена, когато хейтърите, съпортърите и прочее волни коментатори ще намалят децибелите, за да се чуе гласът и на хора като Фъргюсън. Иначе ще продължаваме да унищожаваме звезди със същата лекота, с която сме ги превърнали в такива. И ако на Албиона, в Испания или Германия могат да си го позволят заради голямото текучество, у нас това е риск, който скоро ще ни отнеме и малкото останала футболна гордост.

Източник: sportline.bg

Още по темата: общо новини по темата: 402
08.06.2016 »
23.07.2012 »
20.05.2012 »
04.04.2012 »
23.02.2012 »
04.01.2012 »
предишна страница [ 1/67 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: