Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вижте баба Цана - най-възрастната певица у нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:31 / 23.08.2022Коментари (0)371
©
96-годишната баба Цана Иванова е най-възрастната певица! Жизнената пенсионерка е рекордьорка на традиционния летен събор в Копривщица, тъй като не е пропускала нито едно издание.

Иванова е родена през 1927 г. в ловешкото село Голец. Целият й живот минава там с песен на уста. От малка обича да си тананика и да танцува. През 1965 г., когато е на 38 години, се записва за първото издание на традиционния събор и оттогава не е пропускала участие. Националният събор на народното творчество в Копривщица е най-мащабното и значимо събитие в традиционната ни култура. Вписано е в световната листа на ЮНЕСКО като добра практика за опазване на нематериалното културно наследство.

"Много жизнена и приказлива баба е. Обича да има млади хора около нея, да приказва, да разказва. Преди участие няма сценична треска, свикнала е. По-скоро се вълнува от публиката и от младите, защото я радват", споделя пред "България Днес" Николай Гергов, кмет на село Голец.

Възрастната дама се упражнява всяка седмица по един-два пъти в местното читалище. Събират се с още три-четири баби и извиват глас с най-любимите си народни песни.

"Читалището се намира в кметството. Удоволствие е да ги слушаш. Събират се, репетират. Когато им предстои участие, са при мен всеки ден", допълва управникът, предава "България днес".

Въпреки преклонната си възраст баба Цана няма умора, чувства се жизнена, пълна със сила и енергия. Танцува и пее от душа, а по-младите винаги й се възхищават за извора от емоции и сили, с които се весели и зарежда всички около нея.

След гласа й най-впечатляващото нещо в колоритната народна певица е носията й. Традиционното облекло се предава от поколение на поколение в рода й от години.

"Над 200-годишна е носията й. Самата баба Цана не помни точната й възраст, толкова е стара, но привлича вниманието. На съборите, който и да я види, веднага тича при нея да я разпитва", споделя Гергов.

Пенсионерката живее със сина си Тодор. Преди години той гради семейство и кариера в Троян, но след като се пенсионира, се връща отново в родната си къща. Така днес двамата са си опора.

"Много е енергична. Достатъчно е само да ме хване под ръка и започва да пердаши напред. Двамата със сина й се подкрепят един друг. Лятото идват внуците и тя много им се радва", разказва управникът.

Още по темата: общо новини по темата: 5826
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/971 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: