Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кражба за 1 милиард: Как бе източен Пловдивският панаир
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:20 / 29.04.2022Коментари (4)506
©
Преди дни Административен съд - Варна отмени решенията на Общинския съвет, с които безвъзмездно се прехвърлят акциите на Община Варна в "Международен панаир - Пловдив" в дружеството "Пълдин туринвест", което е мажоритарен собственик на панаира. Делото бе образувано по жалба на Областния управител на Варна. В мотивите си съдът сочи, че при вземането на решенията са нарушени основните принципи на административния процес - за истинност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост. Как се стигна дотук?

Ако питат някого с какво свързва Пловдив, определено наред с тепетата, Стария град, Альоша, Гребния канал, няма как да не спомене и Пловдивския панаир. 

Международен панаир - Пловдив е най-големият панаирен комплекс в Югоизточна Европа. Той се разпростира на 352 000 кв. м. площ., включва 24 изложбени сгради и 95 000 кв. м. покрита площ. Открит е на 15 август 1892 г. в Цар Симеоновата градина. През 1936 година е обявен и за международен панаир. От 1947 година започва изграждането на Панаира в северната част на града, където се намира и до днес.

След т. нар. Преход Пловдивският панаир има своите трудни моменти, но след 2000 година и определено, когато на власт идва Тройната коалиция през 2005 г. и първите две години на управление на кабинета "Станишев", панаирът изживява своя финансов ренесанс. Изложбите годишно минават над 40 броя, администрацията не може да удовлетвори желанието на фирмите-изложители поради липса на площи. Всичко това води до сериозни финансови постъпления. 

Бордът, ръководещ панаира, включва представител на Министерство на икономиката в лицето на неговия зам.-министър Корнелия Нинова (която многократно заявява по медиите, че когато разбира, че нещата отиват в пагубна за Панаира посока, подава оставка - нещо, което е доказвала с документ пред обществото), представители на МФ и МВР. Изпълнителен директор е Йордан Радев, естествено бивш червен ръководител, но впоследствие десен активист от СДС до НДСВ. Неговата съпруга Нина Радева е също зам.-министър в Министерство на икономиката. Над 500 млн. лв. надхвърля оценката на имотите и земята, без да се отчитат останалите активи. Към онзи момент се довършва и първият етап на многоетажен паркинг, който ще има над 400 паркоместа. 

Скритата приватизация 

започва с решение на  общински съвет в Пловдив с почти пълно единодушие от 46 съветници се създава "Пълдин Тур Иневест" (Решение щ117/15.06.2006 г.). А с Решение щ226/2006 на Пловдивски окръжен съд е узаконено, че Общината има дял 75%, а Георги Гергов - 25%. По разпореждане на Министерството на икономиката изпълнителният директор на Панаира Йордан Радев предлага "Стратегия за развитие и преструктуриране на Международен панаир ЕАД - Пловдив в период 2006 - 2010 год.", като в този документ се предлага да се включи и Общината в структурата на капитала на държавното дружество. С Решение щ773/10.11.2006 г. Министерски съвет дава ход на тази процедура, макар че този обект е в забранителния списък за приватизация, одобрен от Народното събрание. 

В Пловдивски окръжен съд се внася искане на 04.12.2006 г. за назначаване на три вещи лица (по избор на Георги Гергов) за оценка на негови имоти. Някои от тях са емблематичните за града обекти като хотел "Санкт Петербург" и ресторант "Пълдин". Те ще бъдат като апорт в капитала на "Пълдин туринвест" за участие в "Международен панаир - Пловдив". Добре е да се знае, че тогава председател на посочения съд е Сотир Цацаров.

За седем дни (на 11.12.2006 г.) Окръжният съд приема без забележки оценките на вещите лица. Запознати лица твърдят, че интересното е, че на същата дата, когато съдът е свикал заседание, са внесени протоколите на вещите лица, тоест съдът е знаел предварително, че те (вещите лица) ще свършат работата за един работен ден. А на същия ден заседава и СД на "Санкт Петербург" АД, в който участват съпругата и сестрата на Георги Гергов. Макар че съдът заседава по-късно, те приемат неговото решение и дават съгласие за апортиране на хотела. На следващия ден (12.12.2006 г.), когато Георги Гергов има рожден ден, СД на "Пълдин туринвенст" потвърждава апорта. В следващите дни се изменя устава на дружеството - променя се изискване за квалифицирано мнозинство от 2/3, увеличава се капиталът и се приема увеличението на капитала на частната фирма с посочения апорт. Внася се искане в съда (на 19.12.2006) за пререгистрация на "Международен панаир Пловдив" АД при нови обстоятелства от изпълнителния директор Йордан Радев. И макар да наближават коледно-новогодишни празници, съдът реагира мигновено и узаконява сделката с Решение щ8263/21.12.2006 г.

Нова година, а България влиза в ЕС 

Новата страна членка е готова да покаже на Съюза и света своята демократична идентичност и да покаже, че има право да е в ЕС, защото по високите етажи на властта няма корупция и всичко е прозрачно. Бързането при тази "операция" е защото Георги Гергов се страхува, че новите правила на ЕС могат да блокират схемата на поглъщане на огромното дружества. 

На 08.01.2007 г. съветът на директорите на "Международен панаир - Пловдив" АД избира за изпълнителен директор "ЦУМ" АД с представител Георги Тодоров Гергов. 

Макар и България вече да е пълноправен член на ЕС, където такива сделки с държавни фирми трябва да се санкционират, всички потъва в забвение. Мнозина наричат това кражбата на века, една от най-скандалните приватизационни сделки на прехода. Пускат се жалби, сигнали, но нещата се развиват по план. "Пълдин туринвест" АД в следващите месеци извършва няколкократно увеличение на капитала по модела апортиране на имоти със завишена стойност. Естествено, в това начинание помага и тогавашния Общински съвет. Още на първата сесия на 18.01.2007 г. с Решение щ1 се изменя Устава на "Пълдин туринвест" АД и се вдига капиталът до 200 млн. лв. Старейшините на Пловдив решават да апортират в "Пълдин туринвест" още близо 360 дка (паркове, оранжерия, паркинги и терени) гласувано с Решение щ22/08.02.2007 г. Допълнителните площи, които Община Пловдив предоставя на дружеството са 360 895 кв. м. или 22 имота, някои от които са къщи в Стария град. Уставът е променен така, че правата на съвета на директорите са големи и реално вече Общината няма никакво влияние. Накрая Общината притежава 25% от дружеството. От 170 572 235 броя акции по един лев, Община Пловдив има 42 609 600 броя. 

 Интересното е, че в онзи момент 2% от акциите на Панаира са собственост на реститути, но Георги Гергов в края на 2007 г. ги изкупва. И така, в началото на 2008 г., Гергов вече притежава близо 51% и реално става мажоритарен собственик на Панаира и на други имоти от Пловдив чрез "Пълдин туринвест". Добре е да се припомни, че след четири години, на 20.12.2012 г., Сотир Цацаров е избран за Главен прокурор на Република България.

Това е първият и най-важен етап от приватизирането на Панаира. 

Ще разберем ли имената 

на всички участници? Ще стане ли ясно защо се прави по този начин? Дали по този начин не се цели отговорността да е в ръцете на колектива, а именно Общинския съвет? Заобикаля ли се по този начин закона и решението на Народното събрание за забрана на приватизация на Панаира?

Разбира се, оттогава най-големият изложбен център в Югоизточна Европа започва да запада. Сменени са всички участници в това начинание. Започват да се назначават близки, роднини и приятели. В днешно време изложенията са броят на пръстите на едната ръка. Но остава нещо много важно, нещо изключително важно за големите градове в България, а именно - земя в центъра на Пловдив. 

В годините на управление на Пловдив от ГЕРБ и влизането на Иван Тотев в сградата на "Стефан Стамболов" 1 като кмет, най-старият жив град в Европа започва да изживява своя бум в строителството... но, разбира се, не на заводи, а на жилищни сгради. Както във всеки голям град в България, и в Пловдив жилищното строителство е на почит. Ежедневно виждаме как всяка една градинка може да бъде застроена и наказани няма. Въпреки че няма инфраструктура за такъв наплив от население, жилищните сгради никнат навсякъде.

 А в северната част на града има площ от 360 000 кв. м. на място, което вече само се определя като Панаир. Чуваме от мажоритарния собственик, че по целия свят тези изложбени центрове умирали, макар че виждаме друго. Че конкуренцията е голяма, че вече не се практикуват такива неща. Но в София "Интер Експо" успя да измести пловдивския панаир, няколко години в старозагорска поляна се правиха агра изложения. Но обособен изложбен център с 24 сгради и 95 000 кв. м. закрита площ не функционира, а напротив - върви надолу.

 И тук идва моментът, в който толкова голяма територия може да бъде привлекателна за инвеститорите. Но с толкова дялове не е достатъчно това да се случи. Минават години, а изложенията и приходите в панаира се топят. Георги Гергов през 2015 година е кандидат на БСП за кмет на град Пловдив. Естественият развой на избора е, че той се класира на пето място и получава 8684 гласа, които са едва 7,19% от гласуващите. 

Големият противник на лявата идея и борец срещу Георги Гергов - Спас Гърневски, избран за съветник от ГЕРБ, прави доклад за случващото се с Панаира в Общинския съвет, където за близо час го изчита и го нарича "грабежът на века". Като съветник в този мандат бях пряк свидетел на това.

Но в края на юли 2016 година Министерски съвет прави уникално предложение: останалите акции, които държавата има в Панаира да бъдат... разделени и то между Община Варна и Община Пловдив. И започват големите размишления, защо така. Уж Варна ще привлича повече изложители в панаира в Пловдив?! Но по-запознати лица напомнят, че в центъра на морската столица има обект, които Георги Гергов притежава, но пустее, не се случва нищо с него. Няколко дни преди това решение тогавашният министър на културата Вежди Рашидов имаше обиколка на мястото с Гергов и коментираше, че този въпрос трябва да се реши.

Всеобщото мнение се обедини около това, че ще бъде направена размяна - 

Акции срещу мястото във Варна

В същото време в Пловдив се надига голяма суматоха и притеснение у гражданите и управляващите. Насрочена е сесия, която да разгледа това предложение. Последната преди лятната почивка. Спомням си тогава как пламенно се изказваха "против" лица като Дани Каназирева (сега народен представител от ГЕРБ), Спас Гърневски и самият Иван Тотев. И се взе решение щ360/02.08.2016 г., с което не приемаме акциите, точно, за да не се стигне до унищожение на Панаира. Тогава аз не гласувах, а само четирима бяха против това решение и те бяха, разбира се, другите съветници от групата на БСП, сещате се сами защо...

Всички щастливи и доволни, Панаирът е спасен. Идва, обаче, април месец следващата година и изведнъж трябва да се отмени това решение и акциите да бъдат придобити. Шаш. Спомням си много добре тази дата - 13.04.2017 г., защото Спас Гърневски излезе от залата, а Иван Тотев и Дани Каназирева трябваше да заемат друга позиция. Кметът Тотев в пламенна реч обясняваше защо трябва да променим решението си и, разбира се, бяхме вече под десет човека, които гласувахме против това Решение щ110 от същия ден. Реално активите, които общината е апортирала в "Пълдин туринвест" АД в терени и имоти и активи на "Международен панаир-Пловдив" по днешни пазарни оценки надхвърлят 1 млрд. лв. За тях Георги Гергов не е дал нито един лев свои капитали. 

  

Но сагата не спира дотук 

Преди следващата сесия, която беше на 27.04.2017 г., Бойко Борисов вика в централата на ГЕРБ тогавашния областен управител Здравко Димитров (настоящ кмет на Пловдив) и тогавашния кмет Иван Тотев. По медиите са изпратени снимки как тримата разговарят относно акциите на Панаира - че трябва да се върнат, защото имало "внушения, които ни свързват".

Какво се е случило, какво накара тези хора в рамките на две седмици да направят такива резки "завои" - историята мълчи. На сесията, на която взех пръв думата за това, че акциите трябва да са на държавата, Тотев направи поредната маневра, обяснявайки, че трябва да отменим решение щ110 от преди две седмици, което е върнато от областния управител, защото не било правилно. На 02.05.2017 г. същото прави и Общински съвет Варна. И пловдивчани за пореден път са спокойни.

Обаче се оказва, че кметът на Община Варна не изпълнява решението на общинския си съвет и въпреки него акциите остават собственост на морската община. Никой не казва защо това се случва. Журналисти са питали във Варна как така не се изпълнява общинско решение. Има отговори от сорта, че не било задължително за кмета, а просто му дава съгласие да ги върне, ако реши. Но акциите си остават там.

Естествено, в годините започва да се изпълнява плана за тези дялове. През октомври 2018 кметът на Варна Иван Портних има решение на общинския съвет да плати 43 млн. лв. на Георги Гергов като купи дружеството "Централен универсален магазин - Варна", което е собственик на парцела от 2,9 дка., познат като "Дупката". Още по-интересно е, че тези пари биват осигурени с решение на Министерски съвет. Но това не решава проблемът с дяловете на Панаира.

Ходът на всички тези събития 

се разплита чак на 10.12.2021 г., когато Варненският общински съвет дава съгласието си за прехвърляне на акциите, които община Варна притежава в "Международен панаир Пловдив", на дружество "Пълдин туринвест". Общината става акционер в дружеството като апортира в него 16 314 400 броя обикновени поименни безналични акции, с номинал на всяка една от по 1 лев, от капитала на "Международен панаир Пловдив". Честито! На печелившите, които не са обикновените данъкоплатци. 

Възмездието дойде преди няколко дни, когато Варненският административен съд отмени това решение, тъй като няма отмяна на решението от 02.05.2017 г. за връщане на акциите на държавата.

Всички сме убедени, че това решение ще бъде атакувано пред Върховния административен съд. Ще чакаме и това решение - какво ще се случи ако е положително за обществото и потвърди решението на Варненския съд. Реално Община Варна ще трябва да изпълни решението си от 2017 г. и да върне акциите на държавата.

Но каква е ситуацията в момента? 

Приятелят на Гергов Сотир Цацаров (помните, че и двамата бяха главни герои в "Цумгейт", където също няма наказани), след като подаде оставка от КПКОНПИ, се върна на работа във Върховна касационна прокуратура като началник на отдел "Нормативен анализ".

Въпреки протестите на гражданите и опитите на сегашната коалиция, главен прокурор на Република България е Иван Гешев. Да не забравяме, че той беше предложение на Сотир Цацаров. Гешев, в свое изказване на 26.02.2020 г., беше заявил, че ще се направи проверка на Панаира, независимо дали става дума за Георги Гергов

Но две години след тези негови думи няма никакви реални действия. Привиквани са съветници, участвали в гласуването при създаването на "Пълдин туринвест", но вече има и такива от тях, които не са сред живите. Още повече, че тогава не се е гласувало електронно (както сега) и има само крайния брой подкрепа за това предложение, без да са ясни имена (някои хора си имат късмет).

Дали ВАС ще потвърди 

решението на Варненския административен съд? Дали Община Варна ще върне акциите на държавата, тоест на Министерство на икономиката? Дали най-накрая ще има истинска проверка по случая и ще има ли обвинени? Ще се спаси ли една от емблемите на Пловдив, а и на България, или ще бъде поредният голям жилищен комплекс или нещо друго, но не и изложбен център?

Вече над петнадесет години тези неща се говорят, пишат се статии, цитират се в социалните мрежи. Нищо ново няма написано тук! Всеки, които се интересувал, го е чел в много публикации във вестници, списания и социални мрежи през годините. Ще има ли някаква промяна? Или ще продължим постарому? И този ли случай, както много други от прехода насам ще приключи без яснота? Предстои да разберем дали в крайна сметка всичко няма да приключи по давност, а някъде някой, с пура в уста, ще потрива блажено ръце.

* Материалът е написан от Иван Петков и е публикуван във вестник "Дума".

Още по темата: общо новини по темата: 14
25.09.2023 »
15.08.2023 »
26.04.2023 »
05.01.2023 »
05.01.2023 »
15.11.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това сега част от "българския национален интерес" ли е? Защото на снимката стоят симпатяги с чужд паспорт и чуждо име.
0
 
 
Гергов ,Радев -жена му /не президента /а седесар,Цацаров т.е Тиквата са играчите за Панаирните палати.Кой е кмета не ме интересува но и той е в цялата тази мафиотска подялба на баницата.
+3
 
 
ТОВА го излеяние го знае всяко хлапе....но най-важното е : И КО ОТ ТОВА....кервана си върви,кучето си лае..... за този прасьок никога няма да има последствия....!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: