Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (2)
Автомобилна федерация с остро писмо до спортния министър
Автор: Стойчо Генов 12:11 / 02.03.2022Коментари (0)278
©
Автомобилна федерация на България излезе с остро отворено писмо до спортния министър Радостин Василев. В документа от федерацията задават 7 конкретни въпроса към Василев.

Публикуваме без редакторска намеса отвореното писмо на АФБ:

Г-н Василев,

На 26 февруари в Стара Загора се проведе среща на автомобилни състезатели и организатори от цялата страна. Срещата бе инициирана от местния клуб АСК "Стара Загора“ и Автомобилната Федерация на България.

Наболелия проблем преди старта на сезона е заповедта на служебния министър Кузманов за спиране на автомобилните състезания, която въпреки порочността си (установена от инспектората на МС). Вие до настоящия момент не сте я отменили и обричате автомобилния сезон 2022 година и всичко, което e инвестирано в организация, подготовка и машини.

Освен представители на над 30 клуба от страната, присъстваха и представители на БФАС (предишната федерация за автомобилен спорт с отнет през 2019 г. лиценз), които, според думите на председателя Румен Дунев, също желаят стартиране на сезона. Генералният секретар на АФБ Калоян Станчев запозна всички с предисторията на събитията подкрепен с документи за комуникацията си с ММС, съдебни решения по казуса БФАС и анализира ситуацията в момента. След тази среща в нас възникнаха много въпроси, на които се надявам Вие да отговорите, защото се оказа, че от Вас зависи ще има ли състезателен сезон тази година.

Въпросите ни са следните:

1. Водите ли разговори с БФАС (нелицензирано в ММС сдружение) за предоставяне на лиценз за автомобилния спорт, въпреки че такъв е издаден на АФБ ? На срещата ни направи впечатление, че г-н Дунев е добре запознат с подаваните до ММС от страна на АФБ документи и тяхното съдържание, моля да ни бъде дадено обяснение откъде лицето има достъп до подаваните от АФБ жалби?

2. Вярно ли е че, по думите на Румен Дунев, Вие сте ги посъветвали да не жалят последното съдебно решение, което са загубили, за да са "чисти“ и да кандидатстват за лиценз.

3. През изминалата 2021 година подавани ли са документи за лицензиране на БФАС като национална федерация управляваща автомобилния спорт и какъв е статуса на заявлението на БФАС към момента?

4. Защо в рамките на няколко дни след вписването им в Регистъра на спортните клубове към ММС бяха заличени от Регистъра на спортните клубове към ММС 3 клуба, членове на Автомобилната Федерация на България, при условие, че за вписването им са изпълнени всички изисквания по Закона за физическото възпитание и спорта?

5. Назначена е поредната проверка на АФБ, на основание Ваша заповед, цитирана е с дата 28.01.2022 в описа на документи, които изисквате, но същата не е връчена и не фигурира в изпратеното уведомление за назначена проверка. Защо искането за проверката е изпратено на 15.02.2022 в 17:00 ч. в АФБ със срок за представяне на изискуемите документи 25.02.2022 ? Защо все още на федерацията не е предоставена цитираната като приложена заповед?

6. Както всички разбрахме на срещата, целта Ви е отнемете лиценза на АФБ и да се даде национален спортен лиценз на БФАС, това няма ли да противоречи на ЗФВС в чл. 21.6 ? Има ли държавна намеса в националния и международния интерес, каквото публично изказване направи пред нас г-н Дунев?

7. Политическа или личностна е саморазправата с АФБ, защото на срещата се повдигна въпроса за действията и коментарите от страна на Димитър Илиев, съветника по спорта към Премиера и сериозното лоби, което той има във Ваше лице.

За нас, състезатели и организатори, ще бъде важно да чуем и Вашата позиция, защото мотивите, с които временно бе преустановена дейността по одобряване и организиране на спортни състезания от АФБ, а именно открити грешки в организацията на състезанията, са неуместни и безпочвени и това ще установи съда, като проверките за извършени от свързани именно с БФАС лица. Но докато траят съдебните битки, ще пострада спортът ни, а това ще рефлектира сериозно върху състезателите, които са инвестирали време и средства в подготовка за сезон 2022. Именно поради това настояваме за незабавно вдигане на наложените на АФБ мерки.

Спортът ни се развива отлично през последните три години и това е видно от броя на състезателите, организираните състезания и спечелените международни отличия и домакинства. Ние няма да мълчим докато се унищожава спорта и докато с такава лекота се заличават нашите усилия от последните години. Ние със сигурност ще се борим срещу всяка несправедливост, но за съжаление подобни действия от страна на ММС, както и погазването на нормативната уредба, ще доведат до сериозен ущърб на автомобилния спорт в национален и международен план.

Ние сме лицензирани и активно участващи и развиващи автомобилния спорт в България автомобилни спортни клубове. Регистрирани сме в регистъра на спортните клубове в ММС и с общо 620 лицензирани състезатели за 2021 г.

Каним Ви на пресконференцията, която организираме на 8 март от 11:00 часа в "Прес Клуб България“ на стадион "Васил Левски“ в очакване на честен отговор пред 42 автомобилни клуба, състезатели, организатори и фенове на автомобилния спорт.
Още по темата: общо новини по темата: 19
18.11.2022
04.11.2021
29.10.2021
04.10.2021
03.10.2021
01.09.2021
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Олимпийският шампион дели Григор Димитров от връщане в Топ 10
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: