Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Зимните олимпийски игри в Пекин бяха открити с грандиозна церемония
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:22 / 04.02.2022Коментари (0)229
© Фейсбук
Столицата на Китай посреща най-добрите спортисти в зимните дисциплини, които ще се борят за отличията на 24-ите зимни олимпийски игри. Пищната церемония на националния стадион "Птичето гнездо" започна с впечатляващо светлинно шоу, последвано от парада на нациите. Както и преди 14 години, този спектакъл е замислен от китайския режисьор Чжан Имоу, който през 2008 година стана автор на една изумителна церемония, белязана от патриотизъм и цветове. 

Церемонията започна с представянето на китайския лунен календар - Ли Чун, и идването на пролетта. След това на арената се появи знамето на Китай, което премина през ръцете на дълга колона от хора - представители на 56-те етнически групи от всички части на страна. Военни издигнаха знамето на фона на Марша на доброволците - националния химн на Китай.

Дойде ред и на парада на официалните делегации. По традиция той беше открит от представителите на родината на олимпийските игри - Гърция.

Знамето на България развяха сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова, която замени Милена Тодорова като знаменосец.

Припомняме ви, че спортистите са поставени в изолация по силата на здравните правила и им се правят тестове всеки ден. Пекин се придържа към стратегията за нулев ковид и не е разрешен никакъв контакт с местното население. Трибуните на спортните обекти ще бъдат отчасти запълнени, като присъстващите ще идват с покани и ще трябва да спазват правила за социална дистанция.

Церемонията по откриването бе бойкотирана от няколко западни държави, начело със САЩ, в израз на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай. Както е известно Австралия, Великобритания и Канада също обявиха дипломатически бойкот. 20 световни лидери присъстваха, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и Владимир Путин.

Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг. Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни трябваше да участват в Пекин, но пандемията от COVID-19 непрекъснато нямалява броя им. 

Зимните олимпийски игри имат и своите дебютанти в лицето на Хаити и Саудитска Арабия. 

България ще бъде представена от 15 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. 

Българското участие в Пекин започва на 5 февруари и ще бъде открито от най-добрия ни скачач Владимир Зографски, който стартира с участие в квалификациите на малка шанца в събота сутринта. След това Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни, а биатлонистите ни ще стартират в смесената щафета 4х6 километра около 11:00 часа българско време.

Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Китайската столица  се превръща в първия град в историята, който приема и летни, и зимни игри.
Още по темата: общо новини по темата: 26
20.02.2022
20.02.2022
16.02.2022
15.02.2022
15.02.2022
13.02.2022
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Световни тенис звезди питаха неудобни въпроси Григор Димитров
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Григор Димитров с риск да изпадне от Топ 10
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: