Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специалист: Ваксинирайте се след имунологичен тест!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:49 / 22.10.2021Коментари (0)767
© Труд
Наличието на антитела след преболедуване не може да бъде поставено наравно с ваксинацията. Антителата също са добър маркер за прекарана или текуща инфекция, но не могат като единствен тест да бъдат гаранция за решение във връзка с коронавируса. Това коментира пред Радио Варна имунологът проф. Красимир Методиев, преподавател в Медицински университет-Варна.

"Хората се раждаме с три основни имуногенетични маркера, които никой никога не може да промени – кръвната група, нивото на имунореактивност и типажа на  имуногенетичност. В този смисъл сме разделени на две групи – с ниска и с висока имунореактивност, което означава, че при всеки един от нас ще има различен имунен отговор срещу всеки един инфекциозен агент, включително и срещу коронавируса. Ето защо, ако  се базираме само на един тест за антитела, в една група от десет души с еднакъв клиничен статус, към които по еднакъв начин е приложена ваксината, не можем да очакваме, че тези десет души ще реагират абсолютно еднакво. Затова трябва да се наблюдават не само нивата на антитела, но и на клетъчния имунитет. Защото от двете форми на имунна защита, имунната ни защита се базира на клетъчния имунитет", коментира експертът.

Той коментира още дали това означава, че изследването за антитела е диагностичен тест, а не метод, по който да проверим дали имаме защита срещу КОВИД-19.  

"Когато един инфекциозен агент трябва да навлезе в човешкия организъм,  реагира с двете си основни защити – клетъчен имунитет и антитяло имунитет.  В даден момент може да нямаме антитела, но клетъчният имунитет да показва, че коронавирусът не е имал достъп до организма", заяви проф. Методиев. 

Относно въпроса важи ли за антителата принципът  колкото повече, толкова повече, коя обясни:  

"Моите две дисертации във водещи чужди институти сочат категорично, че има разлика в имунния отговор на различните генетични варианти на хората. Нямаме право да решим, че този, който е с по-висок титър антитела, има по-голяма или по-дълга защита в сравнение с другия, който има по-малко антитела.

Професор Красимир Методиев е абсолютно убеден, че придобитият имунитет след преболедуване е в степени по-добър и по-силен от всякакъв друг имунитет, който се получава по-експериментален начин".

За стабилен имунен отговор след преболедуване е необходимо да минат поне три месеца, за да се формира стабилен имунен отговор срещу коронавируса. След този период ваксинирането е възможно по всяко време, но професор Методиев препоръчва това да стане след имунологичен тест за неговата клетъчна и антитялозависима реакция.

Изключение правят хората с придружаващи заболявания и активна инфекция –онкологичен процес, алергия, свръхчувствителност и още няколко противопоказания – тези хора  априори са увредени от своите допълнителни или водещи заболявания. Когато прилагаме ваксина, изтощаваме имунния отговор срещу другите заболявания. Придружаващите заболявания променят имунната картина, допълни проф. Методиев.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: