Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Миндов: Състоянието пред кабинетите е кошмарно, при децата има пълен хаос
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:02 / 18.10.2021Коментари (4)745
©
Д-р Георги Миндов в интервю за "Монитор" разяснява ситуацията покрай COVID-19. 

- Д-р Миндов, какво е положението пред кабинета ви сега, в разгара на четвъртата вълна?


- Трагично е положението пред кабинета. Има хаос и пълно смесване на потоците - деца възрастни, болни от други заболявания. Струпват се едновременно в коридорите карантинирани от COVID-19 заедно с другите болни - малки и големи. Освен това има случаи, в които карантинирани идват да си вземат болничния, защото работодателят му го иска, тоест той нарушава карантината, за да си вземе от лекаря и занесе при шефа болничния.

При децата има пълен хаос - училищата и детските градини са си издали неписана заповед и за най-малката хремичка или кихане ги пращат при личния лекар. Това води до струпване на деца пред кабинетите, които имат обикновена хрема. Сега освен деца с COVID има и доста с ринит, но всички се струпват накуп в коридора. Хремата не е спешно състояние, но се изпада в паники и се дава зор да минат на преглед през деня.

Като цяло е кошмарно състоянието пред кабинетите - има много наплашени пациенти, което води до струпването на хора и деца с леки хреми заедно с болни с коронавирус. Всички те седят в коридора заедно и чакат да минат през кабинета.

- Вече месец учениците са в редовна форма на обучение, забелязвате ли да има увеличение на броя пациенти с коронавирус?

- За София мога да посоча данните от РЗИ от началото на седмицата - 260 болни ученици, 3 болни учители и 193 карантинирани паралелки. Едва ли в стрaната ситуацията е по-различна.

В моята практика има по-малко деца. Сега имам 3 деца с COVID-19, те са на възраст между 15-19 години. Не мога да кажа, че протича тежко заболяването при тях. Има друго притеснително нещо. Колеги педиатри казват, че при тях има малки деца, които са със симптоми на коронавирус и е вероятно да имат инфекцията, но родителите отказват да ги тестват, дори домашен тест не искат да направят.

- Защо отказват?

-За да не ги карантинират и да могат да ходят на работа. Това е причината да отказват да тестват децата си. Може и да не е масова практика, но факт е, че има не един или двама родители, които отказват да ги тестват по всякакъв начин. Дори и с домашен тест отказват да го направят, поне те сами за себе си да знаят има ли детето им или не COVID-19 и да го изолират, да не ходи на детска градина или училище. Това е много притеснително. Детето може и да изкара вируса леко, но не се знае как ще протече заболяването при родителите, бабата или дядото, ако не са ваксинирани. Тези родители не оценяват, че ситуацията може да стане още много по-сериозна и рискова. Не трябва да се подценява и фактът, че този вариант засяга по-често и деца и има риск от появата на мултисистемен възпалителен синдром, който засяга всички вътрешни органи. Това са редки случаи, но последствията от него може да са фатални. Има научни данни, според които дори детето може да не е болно, а само контактно и да развие мултисистемен възпалителен синдром. Все още не е ясна причината, но има епидемична връзка - или е контактно, или инфектирано детето.

Симптоми на мултисистемния възпалителен синдром са температура, стомашни болки, зачервяване на очите, замаяност или объркване, кожен обрив, повръщане.

Другото, което е притеснително в момента, е, че отново има затруднен прием на пациенти с коронавирус в болниците - линейки карат болните, но ги връщат и те обикалят. Дори има един починал с COVID-19 в линейка през миналата седмица. Аз също и миналата седмица срещнах затруднение за приема на една моя пациента с пневмония и ниска сатурация. Положението е по-трагично от пролетта сега.

- Късно ли е за въвеждане на противоепидемични мерки срещу коронаворуса?

- Не, не е късно. Дори мнението на епидемиолозите е, че те трябва да са по-строги. Това обаче зависи само от властта, ние нищо не можем да направим. Минем ли 600 на 100 000 заболевамоест на населението за последните 14 дни, трябва да обявим пълен локдаун. Всички други ограничения не работят и не дават резултат. Според мен всичко трябва да се спре тотално, да затворят молове, градски транспорт, да се ограничат всякакви контакти, да не се събират повече от 2 -3 души в контакт, които да са семейство. Така трябва да стиснем зъби и издържим, иначе няма да спре този ужас и ще продължат да умират хора, болниците няма да могат да поемат пациентите - това е страшното. Легла в болниците и кислород има, проблемът са интензивните легла - там има недостиг. Болниците все пак трябва да пазят интензивни легла и за други пациенти, които не са с коронавирус.

- Висок е броят на ваксинираните срещу COVID-19, които след това се заразяват с вируса. На какво се дължи това?

- Това вероятно се дължи на факта, че този щам се предава и разпространява много по-бързо и лесно. Поне три пъти по-бързо се предава Делта вариантът в сравнение с Алфа. Индийският вариант е много по-контагиозен и заразен, тоест за много по-кратко време на контакт се предава.

- Допускате ли, че част от тях са с фалшив сертификат?

- Да, самите хора си знаят това. Всеки сам за себе си знае с какъв сертификат е и трябва да е готов за рисковете и последствията от това. Дори има случаи на хора, които са с фалшив сертификат, които сега искат да се ваксинират, но не могат, нямат право. Тези хора трябва да си поемат отговорност за действието си. Също така трябва да си понесат отговорността и тези, които не са ваксинирани. У нас има всички препарати, но няма желаещи да се имунизират.

- Може ли да кажете вие получавали ли сте предложения да издадете фалшив сертификат?

- Редовно има подобни допитвания до мен. Имаше един период, в който много бяха зачестили случаите, в които ме подпитваха за фалшив сертификат. Тези хора се пробват при един, при друг колега, при трети...

Вчера имах пак един случай, в който ме питаха за фалшив сертификат. Аз казах, че това е криминално престъпление и трябва да уведомя за случващото се районния прокурор превантивно, че еди- кое си лице е склонно към криминално престъпление. Това е все едно някой да каже - хайде да убием съседа. Това е престъпление и трябва да се докладва на разследващите органи. Така е по закон, ако знаеш, че някой се подготвя да извърши престъпление, трябва да уведомиш властите. Това е престъпление с документна измама. Издаването на фалшив сертификат е реално издаване на медицински документ с невярно съдържание за здравословното състояние на пациента.

- Може ли да кажете има ли от вашата пациентска листа желаещи да се ваксинират срещу COVID-19?

- Не, няма желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в моята листа. От около месец не мога да събера група от 6 човека за поставянето на първа доза, които да искат да се имунизират, за да мога да ида и да взема един флакон препарат. Всички пациенти казват, че ще помислят, или го отлагат за по-натам. Има желаещи само за поставянето на трета доза.

- Каква част от вашите пациенти, които са ваксинирани, се заразяват, как карат те вируса?

- Много малко са при мен случаите, в които ваксинирани се разболяват. Те са може би около 2%. Мога да посоча един показателен пример за това. Имам в практиката си едно семейство, което цялото прекара коронавирусната инфекция. Брат и сестра на около 30 години се заразиха с вируса. Той е имунизиран срещу вируса с "Астра Зенека“ и прекара заболяването леко - с отпадналост, загуба на вкус и обоняние. Сестрата не беше ваксинирана - тя направи пневмония, която се усложни бързо и се наложи да бъде хоспитализирана в болница. Дядото и бабата бяха ваксинирани също с "Астра Зенека“, като мъжът го изкара доста леко вкъщи, а бабата хич не се разболя.

- Според вас трябва ли да стане задължителна ваксинацията срещу COVID-19 поне за някои сфери?

- Би било хубаво да стане задължителна ваксинацията срещу COVID-19 поне за лекарите, за да не боледуват. В случая ние сме стратегически ресурс, ако ние се разболеем, няма кой да лекува пациентите.

- Кога ще започнете да имунизирате вашите пациенти и срещу грип, има ли интерес към противогрипните ваксини?

- Изненадващо имам много желаещи да се ваксинират срещу грип. Почти всички пациенти, на които сложих противогрипна ваксина миналата година, желаят и сега да им поставя. Миналата година ваксинирах срещу грип около 100 души, сега пак ще са толкова. Ваксинирането ще започне, когато получим самите препарати. Това се очаква да стане след 20 октомври.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Никой не се интересува от нас-личните ни лекари,зъболекарите .
+2
 
 
На последното ми ходене при личния ми лекар, заради болки в гърлото.. лекаря щеше да избяга през прозореца... да не говорим недай си боже да те заболи ЗЪб !!! Зъболекарката 4 крачки назад и щеше да си счупи витрината .. абсолютен крах на цялото здавеопазване.
-1
 
 
хайде,смотаняци антивасъри,почвайте да плюете лекаря и неговите колеги,да ви го натаковам изроди малоумни!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: