Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Математикът Николай Витанов с много позитивна информация
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:55 / 17.05.2021Коментари (0)494
© Фейсбук
Математикът Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса и насмете хейтърите, като ги сравни с Цезар и Октавиан. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 17 май 2021 г.

Седмицата започва добре. Параметрите за смяна на тренда имат толкова ниски стойности, колкото не съм виждал от миналото лято. Не се вижда да е плъзнал нов щам из страната. Обстановката е спокойна. Ако нещо се появи, ще ви информирам.

Базовото репродуктивно число днес е 0.892. Под 1 е, обхвата на заразата продължава да се свива, броят на активните случаи се очаква да пада надолу към 30 000 и да падне под този брой.

Има много въпроси за щита. Затова днес ще напиша няколко реда повече. 70% стана магическо число. А не би трябвало. Неправилно е да се мисли, че като стигнем 69.99999999% и ваксинираме още 1 човек и стигнем 70.00000001% вече край, няма от какво да се притесняваме. Нещата стоят така. В най-простите математически модели за разпространение на епидемии (да има такива от 100-на години и това отговаря на въпроса каква правя аз по въпроса с епидемиите, въпреки, че не съм лекар) има нещо, което се нарича носещ капацитет на средата. Това нещо стои в знаменателя на един член, който отговаря за ограничаване на разпространението на епидемията (говоря без формули, за да е разбираемо). Колкото е по-малък носещият капацитет, толкова по-ефективно се потиска разпростарението на епидемията. Носещият капацитет се наналява по 2 начина - чрез преминаване през заразата и чрез ваксиниране. 70% щит означава, че носещият капацитет е намалял около 3.3 пъти.

Забележете - намалял, не е станал 0. Това означава, че всеки опит за нова вълна се потиска добре, такава вълна се надига бавно и пикът и е доста по-нисък от случая на липса на щит.

Затова хората гонворят за тези 70%. 80% е още по-добре, там носещият капацитет намалява 5 пъти и разпространението се потиска още по-добре. С други думи - колкото повече - толкова по-добре.

В момента обхватът на щита е окол 40%, с тези темпове за около два месеца можем да го направил 70%. И не трябва да се сприраме поне според мен. 80% е по-добре от 70%.

Някои неща започват да ми стават много смешни. Вече над месец съм обявил, че не искам да се занимавам с това (тоя канал за информация обаче ще остане, за да могат хората да знаят какво става - виждате какво става с другите канали за информация). Изведнъж се оказа, че огромният брой "разбирачи" нещо не им се върши тая работа, която се върши без пари и генерира полза - 0 и хейт - безкрайност.

Хайде, бъдете сериозни, освободил съм мястото, търчете с биографии и постижения, въртете телефони и пускайте връзки, нали беше престижно, туй интервюта, туй слава и тъй нататък. И да ви дам един акъл. Действате както Цезар и Октавиан са действали да очернят Сула. Както знаете Сула спечелил гражданската война в Рим. При това защитил отечеството си срещу Митридат, въпреки, че от Рим му пращали редовно армии да го тормозят в гръб. Яка стрелба в гръб е имало значи.

После Сула разбил всичко наред, превзел Рим (втория път) и вместо да се провъзгласи за император (както му предлагали), той взел, че възстановил републиканската система и се отрекъл от властта. Трън в очите на тези, дето искали да станат императори. На Цезар му се искало, но не успял (убили го). Той почнал с половин уста пропагандна кампания срещу Сула - не било с цяла уста, защото бил женен за дъщеря му (вие как си мислите, че се издигнал младият Цезар сред многобройните отрочета на знатните родове - бил женен за когото трябва).

Октовиан обаче успял да стане император. И понеже често му набивали в челото примера на Сула, който се отказал от властта, той стартирал пропагандна кампания - Сула -лош, аз съм добър. Та така - заемате мястото, защото на Витанов му стрелят в гърба и той се отказва. По аналогия, стартирате кампания колко лош е Витанов и колко сте добри вие. Няма що да хейтите. Просто е, историята винаги ни казва какво да правим, ако я познаваме добре. Ставайте от диваните, рупането на чипс е вредно за здравето, раздвижете се, действайте, че някой друг ще заеме мястото.

На другите, за които информацията е важна, казвам: Не се притеснявайте, хейтърите си хейтят, Витанов си върви и подава информация, няма да ви изоставя".

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: