Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какви нови изобретения срещу COVID-19 измислиха микробиолозите?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:07 / 09.01.2021Коментари (0)673
© Нова тв
Коронавирусът продължава да се разпространява с пълна сила по света. Повече случаи обаче означава и повече опит със заболяването. За лекари и учени развитието на вируса в организма донякъде става предвидимо. Затова лаборатории пуснаха пакети за допълнителни изследвания на болни от COVID-19. Те проследяват параметри, които най-често се отклоняват от нормата при боледуване от вируса. Междувременно други пък създават още приспособления, които да ни помогнат да се пазим от заразяване. За тях ни разказа Виктория Бояджиева.

Свикнали сме тестовете за коронавирус да имат два възможни резултата - положителен или отрицателен. На пазара обаче се появиха и друг тип изследвания – анализ на положителните резултати. Става въпрос за цели пакети, които са комплекс от различни показатели за това какво се случва с тялото ни, докато в него се развива вирусът.

"Това са набор от биохимични и лабораторни параметри, които най-често се отклоняват. По тях може да се съди за определени аспекти на заболяването", заяви пред Нова тв пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Един примерен пакет включва пълна кръвна картина, диференциална кръвна картина, CRP (С-реактивен протеин), Д-димер, наличие на антитела и други. В различните лаборатории тези пакети включват различни параметри, които понякога са над 10 на брой.

Само в една от частните лаборатории с манипулационни в цялата страна от началото на годината 1 600 души са си пуснали специален пакет изследвания за следене на коронавирусната инфекция. Това са само хората, които са се възползвали от предварително подготвените пакети с показатели. Много други по препоръка на своите лекари правят свои комбинации. 

Причината е, че не винаги всички показатели в пакетите са необходими на един пациент. До нас стигна случай на жена, пожелала анонимност, която не е имала сериозно изразена симптоматика, но профилактично си е пуснала такива изследвания. Оказало се, че има завишени нива на Д-димер, което показва, че има опасност от тромби в кръвта. Това е и един от показателите, които най-често назначава и пуломологът д-р Александър Симидчиев.

"Използвам 3-4 параметъра, които за мен са важни. Един от тях е свързан със съсирването на кръвта и рискът от развитие на тромботични усложнения. Друг такъв параметър е свързан с активирането на имунитета и третият параметър, който намирам за много полезен, е дали имаме данни за бактериална инфекция в организма", обясни още Симидчиев.

Кое е добре да изследваме и какво ни е излишно най-добре може да прецени лекар в зависимост от симптомите на пациента. Д-димер е показател, който е включен в почти всички подобни специални COVID пакети. Основният симптом за него е задухът. Разбира се, това не означава, че всеки, който има кашлица, има и нарушено кръвосъсирване. При наличието на отклонение отново е лекарско решение дали директно ще предпишат антикоагуланти или пациентът ще остане под наблюдение.

"Колкото повече са лабораторните изследвания, толкова по-голям е шансът да се получи нещо, което да е фалшиво положително или фалшиво отрицателно. Защото всяко едно от тези изследвания има процент", каза още д-р Симидчиев.

Затова пулмологът предупреждава, че за оценката за състоянието на човек са необходими както лабораторни резултати, така и симптомите. А на още по-преден план е превенцията. За това са помислили Ангел Гемишев и съдружниците му. През март месец миналата година започнали производството на шлемове и маски. Но стигнали по-далеч - патентовали и стелки за дезинфекция.

След като снабдили десетки обществени сгради с иновативния си продукт за дезинфекция на подметки, се прицелили още по-нагоре – към ръцете. По-точно към повърхностите, които най-често пипаме. Започват да произвеждат така нареченият антибактериален филм. Това е фолио със сребърни нано частици, които отделят йони. А те от своя страна убиват микроорганизми и бактерии.

Гемишев и колегите му са разработили цяла гама от продукти със сребърни наночастици с надеждата, че от една страна ще помогнат за спирането на вируса, а от друга ще спасят бизнеса си, който преди пандемията е имал съвсем друг предмет на дейност. 

Главна роля при ефекта на разработения прозрачен филм играе йонизацията на сребърните нано частици, обяснява микробиологът Тихомир Въчев. Отделените йони взаимодействат с бактериалните инфекции, за да ги елиминират.

"Те се свързват с повърхността, защото чисто химически, зарядът е положително зареден на йоните, а зарядът на клетъчните стени на микроорганизмите е отрицателно зареден. По този начин  нарушаваме нормалната физиология на микроорганизма, което води до неговото загиване", обясни Вълчев. 

Йоните действат върху молекулите, които имат определен тип атоми в структурата си. Имат масов ефект върху всички видове организми, които са с такива атоми в молекулите си. Това дава основание на учените да смятат, че те могат да убиват и COVID-19.

За човека сребърните йони в такова количество са безопасни, заключи микробиологът.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: