Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Франс прес": Катастрофа, лекарите на Балканите са на ръба на пропастта
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:00 / 04.12.2020Коментари (0)786
© Фейсбук
Няма достатъчно лекари, няма достатъчно легла: крехките здравни служби на Балканите са на ръба на пропастта с постоянното увеличаване на случаите на коронавирус, напомняйки на някои хаоса от войните през 90-те години. Страшният кошмар, медицинският провал започнаха да стават реалност в бедния регион, който отначало удържа пандемията със строги противоепидемични мерки пише "Франс Прес", цитирани от БТА.

Лекар в Босна, пожелал да остане анонимен, разказа на АФП, че му е трудно да лавира между многобройните пациенти, чийто живот виси на косъм.

"Ситуацията ми напомня за войната и има опасност през зимата да стане по-зле. Вършим работата на трима, ако не и на петима.“

Втората вълна е много по-силна от тази през пролетта, напомняйки за дефицитите в медицинските системи, които страдат от липса на ресурси, на лекари и медицински сестри, заминали за Западна Европа.

От Западните Балкани има масова емиграция и специално емигрират добре образованите млади хора, които бягат от безработицата, корупцията и от ниските заплати. От началото на кризата през март са регистрирани над 10 000 смъртни случаи и почти половината от тях са през последния месец.

Няма места

Босна, Северна Македония и Черна гора са сред десетте европейски страни с най-висока смъртност съпоставено с броя на жителите, според изчисление на АФП.

Притиснати от икономическите ограничения, правителствата се отказаха да върнат драстичните мерки, като често избират да ограничат работното време на ресторантите, баровете и другите заведения. Още преди пандемията Балканите бяха сред европейските страни с най-малко лекари на глава от населението според Световната здравна организация. Днес медицинските ефективи са още по-намалени от заразата. В Сърбия общо 2000 медицински работници са в самоизолация, а болниците са препълнени.

"Никога не съм изпитвал нещо такова през кариерата си“, каза с разтреперан глас по телевизия Ен1 Раде Панич, председател на синдиката на сръбските лекари.

"Нямах място за пациенти, смятани за по-леки от медицинска гледна точка, нямах къде да ги прехвърля“, казва този анестезиолог, който работи в "червената зона“ в болница за лечение на Ковид-19.

Контактите

В Белград вече няма свободни места в болниците и властите бързат да отворят две нови лечебни заведения. Косово, където недостигът на лекари принуждаваше още преди кризата жителите да отиват за лечение в съседните страни, предвижда да превърне някогашни хотели в болници.

Веприм Морина, 33-годишен треньор, бе върнат от болница в Прищина, след като се срещна с вируса. "Лекарят ми каза да си взимам лекарствата в къщи“, каза той за АФП.

Той успял да намери и наеме медицинска сестра вкъщи, както правят мнозина от хората, които имат средства. За да получиш легло в болница, трябва да имаш "контакти“ и "много късмет“.

В съседна Албания най-малко 300 заможни пациенти заминаха да се лекуват в чужбина, специално в Турция, а медицинският престой струва няколко десетки хиляди евро. Правителството на Северна Македония принуди частните болници да поемат част от работата, защото обществените болници се препълниха.

"Става все по-тежко“, заяви министърът на здравеопазването Венко Филипче миналата седмица. Пред клиниките в Скопие семействата на пациентите носят храна и понякога лекарства.

"Катастрофа. Няма организация. Никой не отговаря на телефона с часове“, разказва мъж, който се опита да получи информация за близък. Медицинският персонал се "бори, но не може да прави всичко“.

В Инфекциозната клиника в Прищина, пълна до краен предел, семействата също помагат. "Не е идеалният случай заради опасността, но голям брой пациенти и малък брой лекари задължават семействата да останат /с пациентите/“, каза Йехона Жития, която се грижи за болния си съпруг.

Хърватските лекари също предупредиха за недостига на персонал и екипировка в писмо, подписано от шест професионални организации. Над 2100 болни са хоспитализирани и системата ще "рухне“, ако тази цифра достигне 3000, предупредиха те. Властите в региона са притиснати между медицинската неотложност и необходимостта да бъдат защитени крехките икономики.

"Много сме бедни, за да наложим тотални ограничения два пъти“, подчерта хърватският икономист Любо Юрчич.

В Босна почти всичко остава отворено – магазини, кина и спортни зали, страната не може да финансира мерки в подкрепа на предприятията и техните работници. Ясмина Смаич, шеф на екипите, които се грижат за най-тежките случаи в болницата в Тузла, би искала да се въведат повече мерки, защото се страхува от "катастрофални последици“.

Тя възлага всичките си надежди на ваксините.

"Ваксината ми дава надежда, ако бъде достъпна в не много далечно време.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: