Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важна информация за черешовата кампания в Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 16:05 / 26.04.2024Коментари (0)892
В Кюстендил се проведе работна среща във връзка с предстоящата черешова кампания, предаде репортер на "Фокус“. Тя беше инициирана от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. На нея присъстваха областният управител инж. Александър Пандурски, производители и прекупвачи на череши. Целта на срещата беше да се обсъдят важни въпроси, но преди самия старт на кампанията.

"Нещата трябва да намерят своя баланс. Постигнахме съгласие, че няма да виждаме гръцки и турски тирове по време на предстоящата кампания“, коментира кметът Огнян Атанасов.

Той посочи, че изкупвачите на червените плодове изискват те да не бъдат третирани с определен препарат – "Диметоат“, както и с препарати за растителна защита забранени за ползване на територията на Европейския съюз. "Има хора които се снабдяват с подобни препарати. След като се напръскат черешите, изкупуват се, не се спазва карантинния период, това нещо отива в заводите, а след това на изкупвачите тази продукция се връща. След като се получат няколко такива случаи – кампанията приключва“, каза кметът Атанасов.

Той посочи, че малките производители могат да отворят на собствени терени пунктове. За тази цел желаещите, които желаят да имат пункт в собствен или нает имот, трябва да подадат схема в общинска администрация. Документът се издава в рамките на една седмица. На база на документа ще се издава разрешително от Областна дирекция по безопасност на храните.  Беше отбелязано, че ще се изкупуват череши за преработка с калибър до 24 мм.

Производителите на череши са посочили, че има проблем относно наредба на НАП, която засяга продажбата на продукцията. Предстои да се потърси съдействие от страна на агенцията. Ще бъдат започнати разговори с Агенцията за борба с градушките. Целта е в следващите години Кюстендил да попадне в обхвата на действие на агенцията. ЩЕ бъде организирана среща с Инспекция по труда. Тя касае наемането на работна ръка с временни трудови договори. Беше посочено, че не е проблем един човек да е нает с еднодневен трудов договор и да се получават социални помощи.

Областният управител Александър Пандурски посочи, че целта е кампанията да премине безпроблемно, в рамките на доброто взаимодействие между производители, потребители, Община и Област.

Представителите на изкупвачите изразиха задоволство от организираната среща и състоялата се ползотворна дискусия.

Професор Димитър Домозетов, бивш директор на Института по земеделие в Кюстендил и настоящ земеделски производител даде яснота относно очакваната продукция от черешовите насаждения. Техният цъфтеж тази година е бил интензивен и бърз. "Опрашване се случи хубаво. Ще имаме добра и богата реколта, но същевременно с това тя ще бъде малко по-дребна“, коментира проф. Домозетов.

Според експерта първият опасен период е бил свързан със сланите, но той е отминал. Вторият период е този на градушките, а третият са обилните валежи по време на самата кампания.


Огнян Атанасов, кмет на Кюстендил.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: