Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поклонение за един от духовните водачи на Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 15:57 / 07.02.2024Коментари (0)335
© Фокус
Архив
В Кюстендил се подготвя отбелязване на 140 години от кончината на блаженопочиналия Иларион митрополит Ловчански и Кюстендилски, съобщиха за "Фокус“ от Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“. Библиотеката е сред организаторите на събитието, което е насрочено за 17 февруари. В подготовката се включват Софийска света митрополия, Архиерейско наместничество - Кюстендил, Община Кюстендил и  Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов".

Отбелязването на годишнината ще започне от 9.00 часа в храм "Свето Успение Богородично“ със заупокойна света Литургия. От 11.00 часа ще се извършат панихида и поклонение на гроба на митрополита.

От 11.30 часа във Възрожденското училище ще бъдат представени документална изложба, доклад и публични лекции за живота и делото на Митрополит Иларион в качеството му на духовен водач в Кюстендил и за митрополитския храм "Успение Богородично".

Бележитият български духовник и борец за църковно-духовна независимост на родната ни църква и народ, Негово Високопреосвещенство Ловчанския и Кюстендилски митрополит Иларион е участник в борбите за самостоятелна българска църква в Османската империя.

От 1852 до 1872 година е Ловчански, а от 1872 до 1884 – Кюстендилски митрополит. През 1872 година е избран за първи български екзарх, но не е утвърден от султана.

Митрополит Иларион е роден през 1800 година в махала Горни Чукани на град Елена. Светското му име е Иван Иванов. Напуска родния си град рано и постъпва монах в Къпиновския манастир. Учи в килийното училище на манастира. Приема монашество през 1819 година. Служи при търновските митрополити на Гръцката патриаршия като дякон, йеродякон, архимандрит и протосингел. През юни 1850 година е избран за Аксиуполски епископ.

Той е начело на Ловчанска епархия от 1852 до 1872.  Като най-възрастен митрополит е избран за председател на Първия църковно-народен събор през 1871 година. На 12 февруари 1872 година синодът на Българската екзархия избира Иларион Ловчански за български екзарх. Обвинен е в размирност на Ловчанска епархия във връзка с дейността на Вътрешната революционна организация и Васил Левски. Подава оставката си пет дни по-късно под натиска на Високата порта.

През юли 1872 е избран от Синода за титулярен екзархийски митрополит на Кюстендилска епархия. Участва като народен представител в Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Умира в Кюстендил на 2 февруари 1884 година. Погребан е в митрополитската църква "Успение Богородично“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: