Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Определят Банско като едно от най-привлекателните места за дигиталните номади по света
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:02 / 05.10.2023Коментари (0)555
©
Разположен живописно в подножието на Пирин, през последните години Банско тихо се превърна в един от най-новите центрове за дистанционна работа в света, пише BBC за българския курорт.

Пристигайки за първи път в Банско, може да имате чувството, че сте се пренесли в друго време. Щъркели гнездят на телеграфните стълбове, баби със забрадки на главите клюкарстват под ябълковите дървета на ъглите на улиците, а роми с каруци, теглени от коне, подкарват конете си по пътя. Над червените покриви се извисяват мраморните върхове на Пирин в Югозападна България, които се издигат над покритите с борове склонове и се извисяват над града и ски курорта като разперени криле на притихнал дракон. 

Но в един топъл ден по-рано това лято над 700 предприемачи и фрийлансъри изпълниха кафенетата на този провинциален град с 10 000 души население в Югозападна България, а във въздуха се чуваха езици от иврит до японски. 

В сграда на централния площад млад германец възхваляваше достойнствата на четиричасовата работна седмица пред препълнена зала, а в местния парк стотици дигитални номади наблюдаваха свои колеги, които говореха на различни теми - от изкуствен интелект до стратегии за работа в мрежа и здравни съвети. Вечерта в един бар на открито се събраха множество посетители на фестивала, които танцуваха и пиеха до късно. 

Вече четвърта година Банско Номад Фест се превърна от малко събиране в най-големия годишен празник на дигиталния номадски живот в света. Това едноседмично събитие включва десетки предавания на живо, групови вечери и дейности като партита с огън и рафтинг, организирани от малка армия от доброволци. 

Нарастващото население на Банско от дигитални номади е най-видимо по време на фестивала. Според Nomad List градът е "най-последователно разрастващият се център за работа от разстояние" в света през последните пет години. От 2018 г. насам той е нараснал с 231%, повече от Варшава, Мадрид и любимеца на технологичните медии Талин.

Това изглежда донякъде необичайно: проучванията сочат, че дигиталните номади обикновено предпочитат крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали). Защо все повече хора се насочват към малък планински курорт във вътрешността на България?

Историята започва с Матиас Цайтлер, германски предприемач, който пристига в Банско през 2016 г., докато проучва местата, където да създаде коуъркинг пространство. Цайтлер е привлечен от природната красота на района и практическите му предимства: бърз Wi-Fi, достъпни разходи за живот и ниски данъци - които, само 10% за физически и юридически лица, са сред най-ниските в Европа.

"Дойдохме тук през лятото с няколко приятели, наехме къща и решихме, че това може да е добро място за база", казва Зейтлер. През 2016 г. той открива първото в града пространство за съвместна работа, Coworking Bansko, което се разраства бързо, а през 2020 г. стартира Bansko Nomad Fest, a 729 налични билета са разпродадени през 2023 г.

В момента в Банско живеят повече от 300 работещи от разстояние през всеки месец, като населението се увеличава по време на ски сезона. Въпреки че прекарването на сутринта на пистите и прибирането на работа до обяд със сигурност е част от привлекателността, Банско отговаря и на други изисквания. След като снеговете се стопят, горите, тюркоазените езера и суровите върхове на съседния национален парк "Пирин", включен в списъка на ЮНЕСКО, предлагат много възможности за отдих на открито - от пешеходни преходи до колоездене и конна езда. 

"Това, което наистина отличава Банско, е колко спокойна, приятелска и гостоприемна е общността тук", казва Камил Поар, френски маркетинг мениджър, която идва тук с партньора си от 2018 г. насам. "Напомняме си за това всеки път, когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме отново в социалния живот на Банско."

Наборът от социални събития е зашеметяващ, включително уроци по салса, вечери, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всички - дигитални номади или не. "Когато се появят за първи път, много хора казват: "О, малко е тихо. Не съм сигурна, че има нещо, което да се случва за мен", казва Беки Ботджър, която ръководи пространството за коуъркинг Altspace. "В рамките на два-три дни те казват: "Вече не мога да излизам. Трябва да си взема почивен ден".

"Хората в Банско харесват тази международна атмосфера", казва заместник-кметът Сашка Вучкова, която обяснява, че нарастващият брой на чуждестранните и смесените семейства в града - включително украинските бежанци - създава мултикултурна атмосфера в училищата. "Имаме един клас, в който има ученици от осем държави. Всички те говорят български, някои от тях не толкова добре - но те са деца, ще се научат", казва Вучкова, цитирана от businessnovinite.bg. 

Някои дългосрочни дигитални номади изграждат връзки с местната общност, като холандско-колумбийския предприемач Хосе Фиало, който управлява BanskoLab - кафене и културен център, където децата могат да посещават езикови курсове и образователни семинари.

С нарастването на броя на номадите се разширява и екосистемата. Сега в града има девет коуъркинг пространства, управлявани от четири компании - от колоритния, социално ориентиран Coworking Bansko до индустриалните офис пространства, управлявани от Nestwork, и атмосферата на ваканционен лагер Four Leaf CloverCoLive.

Nestwork, който наскоро отвори огромно второ пространство, е най-новото коуъркинг пространство в Банско. Българските ИТ работници Димитър Дурчов и Димитър Вичев се завръщат от чужбина, за да започнат бизнеса, след като забелязват ниша за интелигентно коуъркинг пространство в корпоративен стил - "гостоприемно място, където се чувстваш като у дома си, но не достатъчно у дома, за да се разсейваш от работата", казва Вичев. Както обясняват те, Банско привлича не само чуждестранни дигитални номади - българи също се възползват, като се оттеглят от София или дори се преместват от чужбина.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: