Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нещо ново започва в Кюстендил – всички чакат 10 февруари
Автор: Венцислав Илчев 16:22 / 06.02.2024Коментари (0)553
© Фокус
В Кюстендил се поставя нова традиция в маскарадните игри. На 10 февруари предстои първото издание на националния фестивал "Джамала“. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус".  Над 1500 джамалджии, кукери, сурвакари, мечкари, бабугери ще се съберат на площад "Велбъжд“, за да представят богатството на маскарадните игри. Участие ще вземат 17 групи.

"Стартът на фестивала ще бъде даден от 10.00 часа. Площадът ще се превърне в официална маскарадна сцена, където всяка една от групите ще представи своя обичай пред очите на журито и на зрителите“, каза Огнян Атанасов.

Преди самото представяне ще има дефиле, а пред градската галерия ще има и втора маскарадна сцена.

"За пръв път в България врати ще отвори "Джамалджийско село“, където посетителите на фестивала ще могат да си закупят ръчно изработени сувенири, кукерски маски и аксесоари за маскарадно облекло, както и да се потопят в магията на тяхната изработка, която ще бъде представена на творчески работилници“, допълни кметът Атанасов. Ще има и търговци на храни и напитки. Наемът за търговска площ ще бъде 10 лв. за квадратен метър. Около 30 ще бъдат търговските обекти.

Журито ще бъде от трима души. Председател ще бъде асистент д-р Веска Спасова от Регионален исторически музей – Кюстендил. Членове на журито ще бъдат хореографът Евгени Вучков и майстор-приложникът Елена Славова.

"От началото на мандата се стараем да създаваме всеки месец по няколко събития, които да привличат туристи в нашия град“, коментира инж. Атанасов.

Зам.-кметът на Община Кюстендил Кристиян Иванчов посочи, че във връзка с фестивала ще бъде въведена временна организация на движението. На 10 февруари, от 7.00 часа до 20.00 часа, ще се спре движението в централната градска част, както и свободното ползване на паркингите.

Затвореното каре ще бъде от улица "Цар Освободител“ до булевард "Дондуков“ и от улица "Гороцветна“ до улица "Хаджи Димитър“. Ще се създаде възможност жителите и гостите на Кюстендил да паркират автомобилите си покрай река Банщица.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: