Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Макети на защитени видове подредиха в Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 15:40 / 30.04.2024Коментари (0)962
В изложбената зала на джамия "Ахмед бей“ в Кюстендил е подредена гостуваща изложба на "Зелени Балкани“ "Натура 2000 - пазИ редките видове" 2, предаде репортер на "Фокус“. Посетителите могат да разгледат фототабла, представящи защитени видове животни и растения от различни зони на Европейската екологична мрежа "Натура 2000“ у нас.

Атракция в изложбата са няколко макета в реални размери на защитени видове животни. Сред тях е ловен сокол, който е най-едрият сокол в България, световно застрашен вид и критично застрашен за България. Може да се види в реален размер и брадат лешояд - символ на българската природозащита и изчезнал от територията на страната преди повече от 50 години. Включен в Световния червен списък на застрашените животни. Белоглавият лешояд също е показан. Той е един от четирите вида лешояди, които се срещат в Европа – едра и впечатляваща птица. Широко разпространен и многоброен в миналото, в края на миналия век, белоглавият лешояд е с едва 1–2 активни гнезда само в Източни Родопи. Благодарение на усилията на природозащитни организации, днес популацията на вида нараства.

Посетителите могат да видят макет на бутилконос делфин. Той е разпространен по цялата крайбрежна зона на Черно море, като понякога се срещат и далеч навътре в открито море.  Показана е и морска свиня, най-малкият представител на китоподобните в Черно море.

Идеята на изложбата е да популяризира пред широката общественост, значението на Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в България, като важен инструмент за съхраняване на най-ценните природни кътчета в страната ни, както и да привлече обществена подкрепа за тяхното дългосрочно опазване.

 

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: