Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Христина Богданова радва публиката в Карлово с разкази от рода на Левски
Автор: Цвети Тончева 08:32 / 17.02.2024Коментари (0)987
©
Цялата седмица от 12 февруари до 19 февруари в Карлово с различни събития  отбелязваме 151 години от гибелта на Васил Левски. Това разказа за "Фокус" Дора Чаушева, директорът на Национален музей "Васил Левски" в Карлово.

"На 12 февруари с художествена изложба учениците от средно училище “Васил Левски" започнаха своята седмица посветена на Васил Левски. Традиционно те организират много прояви, на 14 имаше спортно състезание, междуучилищно, “Лъвски скок" и  литературен салон, на който бяха представени творбите, които са участвали в конкурса за есета. Спектакъл имаха и в началния етап на образование в училището на 15 февруари, в зала “Васил Караиванов" “Словата на Апостола". 

На 18 февруари те ще приключат своята седмица с тържествения спектакъл “Моят Васил Левски", възпоменателен спектакъл, с който те ще зарадват отново карловската публика и гостите на Карлово", разказа още Чаушева.

Двата музея в Карлово - Национален музей "Васил Левски" и Историческият музей в Карлово също участват в тази седмица.

"В нашия музей на 17 февруари ще организираме една среща-разговор с Христина Богданова, потомка на сестрата на Васил Левски Яна. А на 19 февруари ще представим една изложба графики на карловския художник Дечко Тодоров, която сме озаглавили “В студ и в мраз", по темата на една от неговите произведения. В Историческия музей на 16 февруари бе представена изложба с документи на Васил Караиванов, един от най-близките помощници на Васил Левски в Карлово, първи братовчед на Васил Левски и активен деец не само в революционното дело преди Освобождението, но в историята и следосвобожденско Карлово, предоставени от неговия потомък Стефан Караиванов. За всички гости, за всички карловци на 18 февруари вечерта ще бъде традиционната възпоменателна церемония на площада с паметника на Васил Левски. И на 19 февруари от 11 часа отново възпоменателен митинг-поклонение с поднасяне на цветя ще има пред паметника на Васил Левски.

"Надяваме се, че тези две събития, които и нашият музей предлага, ще бъдат интересни. Винаги Христина Богданова е радвала публиката с един интересен разказ, който съдържа обичайно спомените, които са съхранени за Васил Левски в рода. А изложбата, която ще представим на Дечко Тодоров, също вярвам ще заинтригува посетителите, която ще бъде съчетана и с представянето на мултимедия на един интересен проект, който беше осъществен основно от неговата дъщеря Невена Тодорова в едно от софийските училища, където тя работи. Те са използвали интересни материали, които са от неговия архив, свързани с разработването на стенописа му “Епопея на забравените"", добави Доря Чаушева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: