Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Чолаков е носителят на Националната награда за живопис на името на Майстора
Автор: Венцислав Илчев 15:30 / 01.02.2024Коментари (0)296
Димитър Чолаков е носителят на Националната награда за живопис на името на Майстора. Церемонията по награждаването се състоя в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Номинираните бяха представени от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов, който посочи и името на лауреата.

"И в последните си картини Димитър Чолаков доказва, че може да превърне всяко свое платно в изтънчено, емоционално преживяване“, каза Любен Генов.

Статуетката, част от Националната награда за живопис, беше връчена победителя от председателя на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов.

"Изключително съм щастлив, от името на кмета на Община Кюстендил, да връча тази награда. Желая много бъдещи успехи. Радвам се, че има хора като вас. Благодаря на всички вас – художниците на Република България, че творите, че запазвате най-личното от вас във вашите картини, които предавате на нас, обикновените хора. Благодаря ви“, каза Димитър Велинов.

Валентин Господинов, директор на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ връчи паричната награда. Финансовото изражение е 9 000 лева.

Беше прочетен поздравителен адрес от името на министъра на културата. В него се посочва, че за Министерството на културата е чест да подкрепя тази традиция.

"През живота си съм получавал много награди, но това е най-ценната и най-голяма награда. Преди 52 години, като ученик в художествената гимназия в София, ни доведоха на откриването на тази галерия. Тогава не съм си и мислел, че ще държа тази награда. Точно преди 30 години, в тази галерия, ми връчиха наградата "Кюстендилска пролет“. Това става благодарение на моите колеги. Всички които бяха номинирани са изключително достойни и добри художници. В България има страхотни художници“, каза Чолаков.

В рамките на честванията, посветени на годишнината от рождението на Владимир Димитров – Майстора, бяха открити две изложби. Първата е на миналогодишния лауреат на Националната награда за живопис – Румен Гашаров. Втората изложба е с картини на носителите на голямата награда през изминалите години.

Събитието беше уважено от председателя на Общинския съвет в Кюстендил Димитър Велинов, областният управител Александър Пандурски, зам.-кметовете на Община Кюстендил Кристиян Иванчов, Бойко Клечков и Венцеслав Терзийски, зам.-областният управител Мария Зарева – Йорданова, директорът на Регионалната библиотека София Пейчева, бившият директор на Художествената галерия в Кюстендил Михаил Калдъръмов. Гостите поднесоха цветя на паметника на Майстора пред градската галерия. В програмата участваха Професионалният духов оркестър към Община Кюстендил, цигуларката Зорница Иларионова и пианистката Евелина Казанджиева.

След церемонията участниците в честването посетиха къщата музей "Владимир Димитров – Майстора" в село Шишковци. Там бяха поднесени венци и цветя на паметника на художника.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: