Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бялата кюстендилска сая – тъкмено с вдъхновение векове наред
Автор: Венцислав Илчев 15:36 / 20.03.2024Коментари (0)956
© Фокус
За някои от нас носиите на старите българи са дрехите, открити в старите бабини ракли. За други са спомени и омая от едно отминало време. Безспорно те са онази важна част от материалната и духовната история на българите.

Броени часове остават до провеждането на петдесет и седмия конкурс "Девойка кюстендилска пролет“. Конкурс, утвърдил се във времето, един от най-старите конкурси за красота в България,  конкурс уникален с това, че в един от кръговете младите момичета се представят пред журито и публиката облечени в автентични народни костюми. Един любим кръг, с желание наблюдаван от малки и големи.

Тази година организаторите правят един по-голям оборот в този кръг. За първи път ще бъде показана една много рядка носия – бялата кюстендилска сая. В интервю за предаването на "Фокус“ – "Цветовете на България“ художникът Евгени Серафимов се върна назад във времето, когато той е бил ученик.

"Този кръг беше измислен, когато аз бях ученик. Това беше 90-те години, когато това беше много контрастно. Тогава съществуваха едни конкурси за красота, при които девойките излизаха по бански костюми. Всъщност това беше една алтернатива. Този кръг, кръгът с народните носии, стана много любим, а с годините стана запазена марка за "Кюстендилска пролет“. Тази година слагаме още един щрих, показвайки една носия която е не толкова позната“, каза Евгени Серафимов.

Става въпрос за кюстендилска носия, в същата характерна визия, но става въпрос за бялата кюстендилска сая. Тя е изключителна рядкост за всяка една етнографска колекция. В днешно време са запазени не повече от 20 такива автентични носии.

"Щастлив съм, че ми повярваха на идеята. Да се опитаме да съберем за всяка девойка, да направим по един комплект от бяла кюстендилска сая. Получиха се 14 такива носии. Изключително е това, че никога не са се събирали от този тип носии на едно място такава бройка“, сподели кюстендилският творец.

Неговото вдъхновение идва от онази емблематична картина на Владимир Димитров – Майстора, "Молитва“. В нея девойките са в тези бели саи, потънали в размишление и в молитва за едно по-добро време. Картина, рисувана във военно време.

В съзнанието ми винаги съм се опитвал да събера и кюстендилските девойки, но това е една трудна задача, защото тези носии са изключителна рядкост. Самите носии носят онази автентичност, от преди 150 – 200 години.

Белият костюм има интересна история. Той е бил част от женското облекло, но с течение на времето той преминава от белодрешен към чернодрешен костюм. Остава да се носи само от неженени момичета. Той се възприема като венчална дреха. Важно е да се отбележи, че този вид костюм се е шил от терзии.

"За всяко семейство е било изключително важно да ушие такава представителна дреха за своята дъщеря. Ако се ушие такъв костюм то той ще се е носил твърде малко, поради тази причина са се шили черни. Освен това има традиция която задължава хората, с каквато дреха са били на венчавката, с такава дреха да бъдат и в последния им път“, разказа Евгени Серафимов.

Това е причината бялата кюстендилска сая да бъде рядкост и да се открива в отдалечени села.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: