Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заев: България не се държи европейски, отношението им е обидно за целия македонски народ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:20 / 10.12.2020Коментари (5)685
©
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази разочарование от българското вето, като отбеляза, че поведението на България не е в съответствие с европейските ценности. Тяхното отношение, както казва Заев, е обидно за целия македонски народ, цитират думите му скопският телевизионен канал “ТВ 21“ и Агенция "Фокус".

"Уважаеми македонски Народе, уважаеми граждани от всички общности в Северна Македония, на всички ни е ясно, че до този момент Европейският съюз не постигна съгласие за приемане на преговорната рамка за нашата страна. Тази безотговорна грешка е горчива новина за цялата ни нация. България наложи вето, наруши Договора за добросъседство и приятелство и по този начин застана на пътя на нашата европейска интеграция" - заяви в обръщение към нацията македонският премиер Зоран Заев.

Това не е европейският начин. За съжаление България не събра сили да се отнесе европейски. България си позволи да направи жест, който не показва нито приятелство, нито братство. Българската позиция е напълно ирационална и обидна за македонския народ, каза Заев.

Заев подчерта, че воденото от него правителство е застанало "твърдо в защита на македонските национални интереси".

Не позволихме да се рови в достойнството на македонската идентичност и стълбовете на идентичността, а това са македонският народ и македонският език. Няма да позволим и антифашистката идентичност на нашата страна да бъде застрашена и поставена под въпрос!

Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както и основите на македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от миналото. Това са нашите стълбове за бъдещето, заяви Заев.

Оставаме посветени на търсенето на решение със съседна България. Това ще бъде решение, което гарантира начало на преговори с ЕС и в никакъв случай не засяга македонската идентичност, каза още Заев.

"На този ден всички усещаме голямо разочарование. България наложи вето, наруши споразумението за добросъседство и застана на пътя на европейската ни интеграция, за което в много случаи всички държави потвърдиха, че отговаряме на условията.

"Това не е европейски подход, България не събра сили да се държи европейски. Те направиха жест, който не показва нито приятелство, нито братство. Отношението им е обидно за целия наш народ", каза Заев.

"През ХХI век не е нито европейско, нито демократично да казваш на някого как да се чувства, как да се държи. Не е европейско да налагаш идентичност на друг народ. Тези условия не са приемливи за Северна Македония и македонския народ. Ето защо застанахме твърдо в защита на македонските национални интереси. "Не разрешихме македонската идентичност да бъде задраскана", каза Заев.

"Няма да позволим антифашистката идентичност на страната ни да бъде застрашена и поставена под съмнение! Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както основите на нашата идентичност са в македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от миналото. Това са нашите стълбове за бъдещето. - каза Заев.

Заев казва, че Македония отказва да преговаря по въпроси, които дори не трябва да се обсъждат. "Ще продължим да преговаряме с ЕС, но не с цената на преразглеждане на македонската идентичност и българските условия“.

А министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска заяви по отношение на българското вето, че това, което е чуто от германското председателство, е в съответствие с това, което чувстваме, и то е, че България направи геостратегическа грешка, която не е добра за региона, не е добра за нас и няма да е добра за София.

"Ще продължим да работим върху европейските ценности. И днес на тази пресконференция показахме, че можем да постигнем европейски резултати, дори когато някой блокира европейския процес. Ще продължим така, защото македонското бъдеще е европейско и няма да изградим алтернатива на това, каза Шекеринска на пресконференция.

Тя изрази надежда, че всички страни от ЕС, с изключение на България, ще потвърдят позицията си, че трябва да се проведе първата междуправителствена конференция със Северна Македония.

"Това, което обещахме преди месец, показахме, че изпълняваме и че в интерес на европейския процес няма да забравим европейските ценности, а една от тези ценности е зачитането на правото на самоопределение, разнообразие и уникалност на всеки народ и всеки език. Казахме, че няма да преминем тези червени линии“, каза министърът на отбраната Шекеринска.

Неодобрението на преговорната рамка за страната от страна на България е в ущърб на основните принципи и ценности, на които се основава Европейският съюзq подчертаха в декларация от управляващия в Скопие СДСМ.

"България застана на пътя на нашата европейска интеграция, макар институциите на ЕС и всички други държави-членки, включително България, многократно потвърждаваха, че напълно отговаряме на условията“, се казва в изявлението на партията.

СДСМ подчертава, че Северна Македония никога няма да се откаже от правото на самоопределение на македонските граждани.

"Ветото от България няма да ни обезсърчи, няма да допуснем застой във вътрешните реформи, които са в полза на нашите граждани и страната ни. Напротив, правителството и държавните институции ще ускорят темпото и ще увеличат предимството в реформите, които Северна Македония има пред страните в региона“, заявиха от управляващата партия, като добавят, че докато са на власт, социалдемократите ще останат на същия стратегически път.

Още по темата: общо новини по темата: 705
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дървена македонска глава, павето увира, тя - НЕ...
0
 
 
Когато ви подарихме танковете,бяхме братски народи,сега сте обидени! Какво ви подариха гърците,та се съгласихте,без гък,да кажете... Храни куче,да те лае!
0
 
 
Едно си знаят,едно си баят.България първа ви призна за държава,на какъв език говорите също не е пречка за България,но постоянно да ни упреквате че сме ви някаква пречка защото не ви признаваме са "македонски"политически номера.Не може две независими държави да имат обща история,Гоце Делчев веднъж да е"македонец",а после българин.
0
 
 
Господи, прости му.Той не знае какво говори и какво върши.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: