Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:13 / 27.04.2024Коментари (14)1030
© Blagoevgrad24.bg
Обединеното кралство се готви да забрани продажбата на мокри кърпички, за да се справи с големи замърсявания на реките от тях и запушване на канализацията. 

Без мокри кърпички на Острова звучи стряскащо. Тъй като са голям асортимент в магазините, в момента се правят редица проучвания и политически консултации как това ще се отрази на пазара за санитарни продукти. Обсъжда се забраната засега да е само на тези, които съдържат пластмаса. И макар още да не е факт две хранителни вериги и една козметична компания вече спряха да продават кърпички с пластмаса, за да си осигурят навреме техни подходящи заместители. 

Идеята за живот без мокри кърпички на Острова идва след проучвания, които показват, че 90 процента от произвежданите в света, съдържат пластмасови влакна и замърсяват природата за десетилетия.

"Всяка година в Обединеното кралство се продават близо 30,5 милиарда мокри кърпички, като 64 на сто от тях съдържат пластмаса. Въпреки че не знаем точното количество пластмаса, нито колко от тези кърпички са били неправилно и безотговорно изхвърлени, за да замърсят морската среда около нас, анализ показа, че ще намалим съществено риска от вредно пластмасово замърсяване, изтегляйки от пазара близо 19,5 милиарда от тези продукти", твърди шотландският екоминистър Лорна Слатър, цитирана от NOVA.

Слатър съобщи, че 95% от хората подкрепят забраната, защото тя ще реши проблема и с честото запушване на тръбите на канализацията в домовете им.

"Ако искаме наистина да спрем запушванията на канализацията, потребителите трябва да престанат да изхвърлят мокри кърпички в нея, независимо дали съдържат пластмаса или не. Направените от отпушвания спестявания ще позволят на водните компании да инвестират в модернизация на останалата инфраструктура, която да е готова за бъдещи предизвикателства и да може да продължи да се адаптира към промените в климата", подчертава екоминистърът. 

До забраната се стига след проучвания на екоорганизации, които успяха да докажат, че пластмасовите влакна не само биват поглъщани от животните във водоемите, но и разграждането им в депата за отпадъци отнема години.  И въпреки че забараната все още не е в ход, на Острова са намерили решение. Вече предлагат в магазините мокри кърпички без пластмасови влакна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.04.2024 г.
0
 
 
Аз не мога да разбера колко прост човек трябва да си за да изхвърляш мокри кърпи, че дори и памперси, имахме и такъв случай, в тоалетната... Аз не хвърлям дори и хартията която изрично пише, че се разгражда във водата, а камо ли разни тъкани като мокрите кърпички.
Aнонимен
на 28.04.2024 г.
-1
 
 
Пълна забрана на производството на нова пластмаса трябва. На планетарно ниво. Който държи да произвежда пластмаса да си събира вече изхвърлената и да я рециклира. Пластмасата е НАЙ-ГОЛЕМИЯ екологичен проблем на последните десетилетия и на бъдещите хилядолетия!
Aнонимен
на 28.04.2024 г.
0
 
 
Да,правилно ,освен че пластмасата е вредна при ежедневна употреба ,има хора не само във Обединеното кралство ,но у нас които си изхвърлят мокрите кърпички в тоалетната Три пъти имахме запушвания на канализацията.Постаеих табелка с обяснения ,че съдържат пластмаса и тази практика да приключи Засега има затишие.Предпокагаме кой е,но естествено няма да признае.А щом се произвеждат и хартиени,това е добър знак по принцип.
Aнонимен
на 27.04.2024 г.
0
 
 
Колко трябва да си тъп, че да хвърляш мократа кърпичка в тоалетната чиния, вместо в кошчето за боклук?
Aнонимен
на 27.04.2024 г.
0
 
 
Колко трябва да си тъп, че да хвърляш мократа кърпички в тоалетната чиния, вместо в кошчето ,а боклук?
Aнонимен
на 27.04.2024 г.
0
 
 
Ако мокрите кърпички се изхвърлят в кошче, няма да има проблеми, но хората в Англия,явно са като нас - Ганьо Балкански...
Aнонимен
на 27.04.2024 г.
0
 
 
Според мен е най добре да забраните да стъпва човек на земята,не са кърпичките виновни,а безотговорните хора!
Aнонимен
на 27.04.2024 г.
0
 
 
Ами от цял свят събрани мангали в Англия и културните англичани сега със забрана за продажба на мокри кърпички,хак да им е
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: