Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За всички или за елитите: Бумът на лекарствата за отслабване рискува да създаде социални неравенства
Автор: Петя Кузева 12:10 / 04.03.2024Коментари (0)868
© Reuters
Мощни лекарства за отслабване като Ozempic, революционното лечение на диабет тип 2, и лекарството за затлъстяване Wegovy, и двете разработени от датската компания Novo Nordisk, влязоха в общественото внимание миналата година, предлагайки нов начин за справяне с рекордните нива на затлъстяване, но извънредното търсене и високите цени ще ги държат далеч от многото пациенти, които биха могли да се възползват от тях през 2024 г., създавайки по този начин социални неравенства, коментира Reuters

Новите лекарства са известни като "GLP-1 агонисти", а терапиите, които включват, могат да намалят апетита и глада, предизвиквайки ситост. Що се отнася до резултатите, те не могат да бъдат по-обещаващи: в клиничните изпитвания участниците са загубили между 15% и 20% от телесното си тегло, в зависимост от лекарството.

В Съединените щати, например, където около 40% от възрастните страдат от затлъстяване, 120 милиона възрастни могат да отговарят на условията за тези лечения, така че Novo Nordisk твърди, че целевият му пазар е повече от 760 милиона души със затлъстяване по света. Компанията обаче не може да произведе достатъчно Wegovy, за да отговори на търсенето, като го продава само в няколко от най-богатите страни в света. В тази ситуация много хора са се обърнали към Ozempic, лекарството за диабет, разработено от Novo, което съдържа същата активна съставка, семаглутид, за да свалят килограми. 

Това повишено търсене на свой ред генерира недостиг на Ozempic и нови проблеми по отношение на застраховката за пациенти с диабет, които се нуждаят от нея.

Контраоферти на САЩ 

Това е контекстът, в който американската компания Eli Lilly предложи Zepbound (името, под което се предлага на пазара в Съединените щати), друг GLP-1 и най-новото лечение против затлъстяване, пуснато от компанията, след докладвания успех на Mounjaro , лекарство, насочено към болните от диабет. 

Както Mounjaro, така и Zepbound имат като активна съставка тирзепатид, молекула, която вече е одобрена за лечение на диабет и е пусната на пазара като алтернатива на лекарствата на базата на семаглутид, които вече са предписани за загуба на тегло. Zepbound, прилаган чрез инжектиране веднъж седмично, показа в голямо клинично изпитване, че води до значителна загуба на тегло, както е посочено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), която даде зелена светлина на това лекарство, разработено от Eli Lilly в края на от 2023 г. Важно е да се отбележи, че Zepbound е лицензиран за хора със затлъстяване и наднормено тегло, които също имат свързан здравословен проблем (диабет тип 2, хиперхолестеролемия или хипертония), а не за хора, които просто искат да загубят няколко килограма. 

Фармацевтичната индустрия тества нови версии на лекарства 

Съперниците във фармацевтичната индустрия, включително американската Pfizer Inc и англо-шведската AstraZeneca Plc, също се опитват да навлязат в този разширяващ се пазар на лекарства за отслабване, който се очаква да достигне 100 милиарда долара след десетилетие. Те тестват версии на лекарства, които могат да бъдат едновременно по-достъпни и с по-малко странични ефекти, отбелязва Reuters, цитирана от Agerpres и Digi24. 

Изследователите са открили също, че тези лечения могат да предпазят от сърдечни и бъбречни заболявания и в момента ги тестват за състояния като Паркинсон, неалкохолно мастно чернодробно заболяване, сънна апнея или алкохолна зависимост. От друга страна, скорошно проучване, което анализира няколко от тези лекарства, показа, че те повишават риска от стомашно-чревни проблеми (чревна непроходимост и други). Що се отнася до дългосрочния риск от тези лечения, определянето му ще отнеме години. 

Изследванията подчертават предимно положителните ефекти върху живота на пациентите 

Голямо проучване в САЩ не откри доказателства, че приемането на Ozempic или Wegovy на Novo Nordisk е свързано с увеличаване на мислите за самоубийство. Обратно, анализът на данни от електронни медицински досиета на повече от 1,8 милиона пациенти установи по-нисък риск от нови или повтарящи се суицидни мисли при тези, приемащи семаглутид, в сравнение с тези, които използват други лекарства за отслабване или диабет. Когато лекарства като Wegovy, Ozempic или Zepbound действат, те могат да променят живота на хора, чието тегло увеличава рисковете за здравето им, от диабет до сърдечни заболявания и бъбречни заболявания. 

Сред рисковете от употреба - фалшиви версии или злоупотреба

Един източник на безпокойство са фалшивите версии на лекарства за отслабване, тъй като фалшивите версии на Ozempic вече са изпратили хора в болница с опасно ниска кръвна захар. Освен това интересът, предизвикан от тези лекарства сред широката общественост, поражда страх, че хората без затлъстяване ще злоупотребят с тези лечения, за да загубят няколко килограма, за тези хора рисковете, свързани с тези лекарства, не могат да бъдат уравновесени от ползите за здравето, придобити от хората със затлъстяване. Страничните ефекти на тези лекарства могат да включват гадене, диария, повръщане, запек, коремен дискомфорт и болка и дори загуба на коса. Продуктовите листовки съдържат и други важни предупреждения, които трябва да се вземат предвид. 

Лекарства за елита? 

Много пациенти са се борили със затлъстяването от години и са открили, че промените в диетата и упражненията не са устойчиви, ако се ограничат само до тях. Но разходите за прилагане на такива лечения остават прекомерни в момента. В САЩ например цените на дребно за Wegovy и Zepbound надхвърлят 1000 долара на месец. Освен това настоящите данни показват, че пациентите трябва да продължат да използват тези лекарства в дългосрочен план, за да поддържат загубата на тегло, в противен случай съществува риск от възстановяване на загубените килограми. Частните здравни застрахователи също намират начини да забавят или откажат употребата на лекарства за отслабване. Някои лекари казват, че им е по-трудно да получат застрахователно покритие за чернокожи и латиноамерикански пациенти със затлъстяване, които разчитат на държавни здравни планове и са изправени пред по-висок риск от диабет и други усложнения.

"Ще имаме ли застрахователно покритие за повечето от нас, или това ще бъде лекарство за елита, който може да плати от джоба си?", пита д-р Андрес Акоста, експерт по затлъстяването в клиниката "Майо" в Рочестър, Минесота. 

Тези тенденции повдигат дълбоки въпроси за лекарите, които се опитват да разберат кой от техните пациенти се нуждае най-много от тези лекарства и как да гарантира, че имат достъп до тях. Д-р Лорън Ебърли, преподавател по сърдечно-съдова медицина в Медицинския факултет на Перелман към Университета на Пенсилвания, установи, че употребата на GLP-1 лекарства за лечение на диабет е по-ниска сред чернокожи, азиатски и испанци, използващи частна здравна застраховка, отколкото сред бели пациенти.

"Наистина сме загрижени за несправедливостта, която тази ситуация ще увековечи като пряк резултат от недостъпността на тези лекарства, особено за по-маргинализираните групи", подчерта тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: