Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За по-добра защита на геймърите от пристрастяване призовава Европарламентът
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:39 / 04.03.2024Коментари (0)823
©
През януари т.г. Европарламентът призова за по-добра защита на геймърите от пристрастяване и други манипулативни практики, като същевременно подчерта потенциала на този иновативен сектор.

Конкретни мерки за защита на децата

В доклада, приет с 577 гласа "за", 56 гласа "против" и 15 гласа "въздържал се", се отправя искане за хармонизирани правила, които да дадат на родителите добра представа и контрол върху това какви игри играят децата им, както и колко време и пари прекарват в игра. Членовете на ЕП настояват за по-ясна информация за съдържанието, политиките за закупуване в игрите и целевата възрастова група на игрите, евентуално по подобие на системата за общоевропейска информация за игрите (PEGI), която вече се използва в 38 държави.

Те искат също така да се защитят непълнолетните лица от подкани за покупки в играта и от участие в т.нар. gold-farming, т.е. практиката да се продават предмети, получени в игра, за истински пари, тъй като това може да бъде свързано с финансови престъпления и нарушения на правата на човека. Освен това разработчиците на игри трябва да избягват проектирането на игри, които подхранват пристрастяването, и трябва да вземат предвид възрастта, правата и уязвимостта на децата, пишат от ЕП.

Засилена защита на потребителите, съобразена с правилата на ЕС

Евродепутатите твърдят, че разработчиците на видеоигри трябва също така да отдават приоритет на защитата на данните, равенството между половете и безопасността на играчите, както и да не дискриминират хората с увреждания. Те подчертават, че прекратяването на абонаментите за игри трябва да бъде също толкова лесно, колкото и абонирането за тях. Политиките за закупуване, връщане и възстановяване на суми от игри трябва да са в съответствие с правилата на ЕС, а националните органи трябва да сложат край на незаконните практики, които позволяват на геймърите да разменят, продават или залагат в сайтове за игри.

Нова европейска награда за видеоигри

Парламентът признава стойността и потенциала на сектора на видеоигрите и иска да подкрепи по-нататъшното му развитие. За тази цел членовете на ЕП предлагат учредяването на годишна европейска награда за онлайн видеоигри и искат от Комисията да представи европейска стратегия за видеоигрите, която да помогне на този творчески и културен сектор да разгърне пълния си потенциал.

"Нашият доклад изтъква положителните страни на тази новаторска индустрия, но също така и социалните рискове, които трябва да имаме предвид, като например въздействието на игрите върху психичното здраве. Това е нещо, което може да засегне най-вече по-младите геймъри", заяви докладчикът Адриана Малдонадо Лопес (С&Д, Испания) при представянето на доклада си в пленарна зала. "Необходимо е да хармонизираме правилата на ЕС, като осигурим засилена защита на потребителите и обърнем специално внимание на непълнолетните", добави тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: