Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Взеха българския паспорт на разследван македонски олигарх
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:49 / 17.07.2019Коментари (0)534
©
Македонски олигарх Йордан Камчев, който е разследван за пране на пари, има българско гражданство. Той беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, разказва БГНЕС.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро.

От съдебните решения и документи става ясно, че разследващите са иззели не само македонските лични документи, но и българския паспорт при ареста на Камчев. От тях става ясно още, че той има множество фирми и недвижимо имущество в България, включително и жилище с адресна регистрация на собствено име.

Разкритията идват само ден след оставката на Катица Янева от поста ръководител на Специалната прокуратура. Оттеглянето й дойде след като стана ясно, че нейни приближени са искали пари от обвиняеми за смекчаване на техните присъди, включително и тяхното оправдаване. Сред задържаните е собственикът на 1ТВ Боян Йовановски.

Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година.

На 13 април 2018 г. българското посолство в Скопие изпрати нота до македонското министерство на външните работи с искане Камчев да бъде почетен консул на страната ни в Македония със седалище в град Щип. В нотата се отбелязваше, че това е "голяма чест за България“ да открие почетно консулство в град Щип и да назначи на този пост Камчев. До момента властите в Скопие не са отговорили на тази молба, което може да се приеме като мълчалив отказ. 

Камчев, чието състояние според списание Forbes се оценява на 228 млн. евро, е най-известен като собственик на "Орка холдинг". Той е основан през 1990 г. и има различни дейности, сред които здравеопазване, медии, търговия на дребно, хотели, строителство, внос и износ. "Орка холдинг" е основана от бащата на Камчев, Илия Камчев, който почина през 2009 г. на 71-годишна възраст.

Името на Камчев също така се появи и в "Панамските документи", според които той е свързан с офшорна компания на Бахамските острови. Това също така не е първото задържане на Камчев, който за кратко бе в ареста и през 2006 г., но излезе, след като плати гаранция от 60 хил. евро. Камчев е отдавнашен заподозрян в македонската прокуратура заради укриване на данъци и финансови машинации.

В края на 2017 г. той стана част от списъка на 17 олигарси в Източна Европа, дело на германското издание ostpol.de. Там неговият профил е написан от македонския журналист Горан Лефков от Центъра за разследваща журналистика в страната.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: