Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Велизар Шаламанов: В основата на външната политика на Руската федерация е всяването на страх
Автор: Ива Дойчинова 16:23 / 23.02.2024Коментари (0)470
©
Ако Европа не може да помогне на Украйна, проектът "Европейски съюз“ е приключен. Това е от жизнено важно значение за Европейския съюз и мисля, че все повече хора и лидери в Европа го разбират. Това каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Време е Европа да направи това, което очаква от САЩ – решителна помощ за Украйна с въоръжение, техника, финанси и с политическа подкрепа, заяви бившият министър на отбраната. "С ясната цел Европа да бъде цяла, свободна и в мир. Трябва да вдигнем ограниченията по използване на предоставяното въоръжение и боеприпаси от страна на Украйна, защото украинските военни с вързани ръце не могат да противостоят на нарастващата численост на войските на Русия и конвенционалното въоръжение, с което тя разполага. Ясно е, че без далекобойни средства с повишена точност трудно може да бъде овладяна руската агресия“, посочи Шаламанов.

Превземането на Авдеевка от Руската армия според него има преди всичко пропагандно-психологически ефект. "Русия разполага с огромно превъзходство в жива сила и артилерия, може да постигне такъв тактически успех с цената на много жертви и изпепелена земя. Това обаче не може да доведе до решаване на проблема. Решаването на минава през освобождаване на Крим с използване на далекобойни точни оръжия и прекъсване на логистиката по Кримския мост и по коридора край Азовско море“, обясни Велизар Шаламанов.

Според него Украинската армия ще успее да задържи Одеса. Думите на бившия руски президент Дмитрий Медведев "Одеса, върни се у дома. Чакаме Одеса в Руската федерация“ са част от обмислена и целенасочена пропаганда, заяви бившият военен министър. "Одеса много добре се вписва в един такъв наратив, в една такава информационна стратегия. Но това няма на бъде подкрепено с успехи на територия, защото украинската страна, независимо от големия натиск, развива капацитет и териториите от десния бряг на Днепър не могат да бъдат превзети от Русия“, смята Велизар Шаламанов.

Той посочи, че в основата на външната политика на Руската федерация е всяването на страх, а ядреното оръжие се оказва добър инструмент за тази цел. "Освен чисто конвенционалната си отбранителна способност, трябва да засилим и способността да сме устойчиви на информационни и хибридни атаки, тъй като те ще се увеличават и ожесточават с невъзможността на Кремъл да изпълни първоначалния замисъл на войната – изтриване на Украйна от картата на Европа“, коментира бившият министър на отбраната.

Според него със задържането на тялото на Алексей Навални руските власти оказват психологически натиск върху близките и поддръжниците на руския опозиционер. "Това е моделът, по който работи Кремъл.“

"За нас е важно да не допуснем вътрешните проблеми на Русия да са заплаха за света, в който ние живеем и който искаме да изграждаме – свят, базиран на ценности, на правила, на зачитане на достойнството на хората, свят на демокрация. Няма да се месим в работата на руснаците, стига те да не прекосяват границата на договорите, които са подписали“, каза още Велизар Шаламанов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: