Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Великобритания може да не съществува в сегашната си форма след 10 години
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:06 / 09.11.2019Коментари (0)445
©
Обединеното кралство може да не съществува в сегашната си форма след 10 години. Това смятат половината британци според проучване на Ipsos MORI, цитирано от Ройтерс.

Според анкетата 50% от гражданите смятат, че Обединеното кралство няма да съществува в настоящия си вид след 10 г., като това представлява ръст от 7% спрямо 2014 г., когато делът на гражданите, които споделят това мнение, е бил 43%. Според други 29% от запитаните кралството ще остане в сегашната си форма след десетилетие (спрямо 45% през 2014 г.).

В краткосрочен план съдбата на съюза, чийто настоящ състав датира от 1707 г. с обединението между Кралство Англия и Кралство Шотландия, също остава несигурна, като 44% от респондентите смятат, че Обединеното кралство няма да съществува под тази си форма след 5 години, а 42% вярват, че то ще остане непокътнато в този период.

Отношенията между съставните страни в Обединеното кралство се изостриха през 2016 г., след като страната гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%. На различни позиции по въпроса бяха Шотландия и Северна Ирландия, които гласуваха за оставане, докато Англия и Уелс подкрепиха Брекзит.

В момент, в който Обединеното кралство върви към поредния краен срок за напускане на ЕС, който наскоро бе определен за 31 януари, гласовете, искащи нов референдум за независимост в Шотландия и такъв за обединение между Република Ирландия и Северна Ирландия, стават все по-силни.

Макар че шотландците отхвърлиха независимостта с 55% на 45% на референдум през 2014 г., лидерите на Шотландската национална партия твърдят, че оттогава до днес ситуацията се е изменила коренно и че много от гражданите, който са подкрепили оставането на страната в Обединеното кралство, са го направили от страх, че независима Шотландия може да се окаже извън ЕС.

"Британската общественост сега е много по-разединена в очакванията си за съдбата на съюза, отколкото през 2014 г., когато неговото бъдеще бе тема на интензивен дебат с Шотландия само три месеца след референдума за независимост“, казва Еимили Грей, управляващ директор на Ipsos MORI Шотландия.

"С връщането на темата за независимостта в предизборните дискусии в Шотландия, резултатите от това прочуване ще бъдат притеснителни за тези, които искат страната да остане в съюза, докато поддръжниците на независимостта ще се надяват тенденцията да се запази“, добавя тя.

В Анкетата са участвали 1001 души на възраст от над 18 г. Тя е проведена в периода 25 – 28 октомври.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: