Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украйна се готви за "среща на върха за мир" без Русия през февруари
Автор: Иван Христов 15:32 / 27.12.2022Коментари (0)269
©
Министърът на външните работи на Украйна заяви в понеделник, че страната му иска среща на върха за прекратяване на войната, но не очаква Русия да участва, пише Associated Press.

Кулеба заяви в интервю пред Associated Press, че правителството му иска среща на върха за мир в рамките на два месеца в ООН с генералния секретар Антониу Гутериш като посредник.

ООН даде много предпазлив отговор.

"Както генералният секретар е казвал много пъти в миналото, той може да посредничи само ако всички страни искат той да посредничи“, каза асоциираният говорител на ООН Флоренсия Сото Нино-Мартинес в понеделник.

По думите на Кулеба, Русия трябва да бъде изправена пред трибунал за военни престъпления, преди страната му да преговаря директно с Москва. Той заяви още, че другите държави трябва да се чувстват свободни да говорят с руснаците, както се случи преди споразумението за зърно между Турция и Русия.

Кулеба отбеляза също, че е "абсолютно доволен“ от резултатите от посещението на президента Володимир Зеленски в САЩ миналата седмица и разкри, че правителството на САЩ е направило специален план да подготви ракетната батарея "Пейтриът“ да бъде оперативна в страната за по-малко от шест месеца. Обикновено обучението отнема до една година.

Кулеба увери, че Украйна ще направи всичко възможно, за да спечели войната през 2023 г.

"Всяка война завършва по дипломатически начин“, каза той. "Всяка война завършва в резултат на действията, предприети на бойното поле и на масата за преговори."

Коментирайки предложението на Кулеба, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред държавната агенция РИА Новости, че Русия "никога не е следвала условия, поставени от други. Само нашият собствен и здрав разум."

Миналата седмица говорителят на Кремъл каза, че нито един украински мирен план не може да успее, без да се вземат предвид "днешните реалности, които не могат да бъдат пренебрегнати“ – препратка към искането на Москва Украйна да признае суверенитета на Русия над Кримския полуостров, който беше анексиран през 2014 г. , както и други териториални придобивки.

Кулеба каза, че украинското правителство би искало да има "мирна" среща на върха до края на февруари.

"Организацията на обединените нации може да бъде най-доброто място за провеждане на тази среща на върха, защото тук не става дума за правене на услуга на определена страна“, каза той. "Това наистина е да привлечем всички на борда.“

На срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември Зеленски направи дистанционно представяне на мирна формула от 10 точки, която включва възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски, освобождаване на всички затворници, трибунал за отговорните за агресията и гаранции за сигурност на Украйна.

Запитан дали Украйна ще покани Русия на срещата на върха, той каза, че Москва първо ще трябва да бъде изправена пред международен съд за военни престъпления.

"Те могат да бъдат поканени на тази стъпка само по този начин“, подчерта първият дипломат на Киев.

За ролята на генералния секретар на ООН Кулеба каза: "Той се доказа като ефективен посредник и ефективен преговарящ, и най-важното, като човек с принципи и почтеност. Така че бихме приветствали активното му участие.“

Други световни лидери също предложиха да посредничат, като тези на Турция и Саудитска Арабия.

Външният министър отново омаловажи коментарите на руските власти, че са готови за преговори.

"Те (руснаците) редовно казват, че са готови за преговори, което не е вярно, защото всичко, което правят на бойното поле, доказва обратното“, каза той.

Руският президент Владимир Путин заяви преди няколко дни, че страната му е готова за преговори за прекратяване на войната в Украйна, но настоя, че украинците са тези, които отказват да предприемат тази стъпка. Въпреки коментарите на Путин, силите на Москва продължават да атакуват Украйна - знак, че мирът не е неизбежен.

Визитата на Зеленски в САЩ беше първото му задгранично посещение от началото на войната на 24 февруари. Кулеба похвали усилията на Вашингтон и подчерта значението на посещението.

Украйна си осигури нов пакет от военна помощ на стойност 1,8 милиарда долара, включително ракетна батарея "Пейтриът“, в хода на визитата.

Кулеба каза, че този ход "отваря вратата за други страни да направят същото“.

Той каза, че правителството на САЩ е разработило програма за украинските войски да завършат обучението по-бързо от обикновено "без никакви щети върху качеството на използването на това оръжие на бойното поле“.

Въпреки че Кулеба не спомена конкретна времева рамка, той каза само, че ще бъде "много по-малко от шест месеца“. И добави, че обучението ще се извършва "извън" Украйна.

Още по темата: общо новини по темата: 3419
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: