Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сръбски журналист: Двата случая са безпрецедентни в историята на нашата страна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:30 / 07.05.2023Коментари (0)274
© bTV
В началото реакцията на всички - обяснението беше, че извършителят е психопат. Той отне живота на свои ученици от училище "Владислав Рибник" и потопи в скръб цялото училище. Повярвайте ми, Сърбия не е спала от три дни заради тази трагедия…“.

Това коментира при включване на живо в студиото на "120 минути“ по bTV Деа Джурджевич, журналист от сръбската телевизия PINK.

"Що се отнася до 13-годишния младеж се знае, че е убил свои съученици от другата смяна. Говори се, че има предистория, че е имало индикации за проблематично поведение при него. За това, че е влизал в психиатрия. Според сръбското законодателство 13-годишен не може да отговаря пред закона за своето поведение.

В Сърбия вече беше предложена законодателна промяна в парламента, за да е възможно да се привличат пред закона и лица на по-малка възраст. Това, което разбрахме от родителите на децата в училището, е, че той е стрелял и е причинил смъртта на по-големи от него деца.

Предполага се, че ги е познавал от училище или от извънучилищни занимания. След сериозния медиен натиск извършителят отново беше настанен в психиатрия. Що се отнася до другия случай - този, който застреля хора в района на Младеновац, той е на 20 години, а според сръбските закони трябва да си над 20, за да получиш доживотна присъда затвор“, посочи още Деа Джурджевич. 

"Вече са предприемат мерки. Двата случая са безпрецедентни в историята на нашата страна. Сега имаме тридневен национален траур, до утре. Първата мярка, която държавата прие , че 1200 полицаи ще започнат да охраняват училищата в Сърбия.  Втората мярка е мораториум за продажба на оръжие за следващите две години. Никой няма да може да закупи оръжие.

От утре започват масови проверки на всички притежатели на оръжие. Ако се открие оръжие в човек, който няма разрешение за притежание на оръжие, според мораториумът, той трябва моментално да го занесе в полицията, в противен случай, ще понесе последствията си по закон. Що се отнася до законодателните изменението на законите, личната отговорност в сръбският закон се изменя от 14 на 12 годишна възраст.

Две работни групи започват да работят в Сърбия за бърза промяна на законодателството. Едната е за детското поведение и присъствие в интернет, другата работна група е за насилието в училищата. Има нови препоръки, които ще залегнат в законодателството, свързани с насилието в училище“, коментира Деа Джурджевич.

"Всеки ден се палят свещи в сръбските училища. Всеки ден ходят в църквата, всеки ден патриарх Порфирий прави опело и богомолците се моли за душите на загиналите. Всеки ден плачем“, каза още сръбската водеща."Загинаха хора, които познавахме, които сме виждали и за които не сме си представяли, че вече няма да ги има. Искам да ви кажа, че скръбта е повсеместна. Хора, които имат и които нямат деца, скърбят и съчувстват. Скръбта е голяма", сподели още водещата.

Още по темата: общо новини по темата: 10
06.05.2023 »
05.05.2023 »
04.05.2023 »
04.05.2023 »
04.05.2023 »
04.05.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: