Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Спутник V": Ето защо Путин искаше да сме готови преди всички останали
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:03 / 12.03.2021Коментари (0)571
©
В края на февруари председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен постави въпроса как е възможно Русия да напредва толкова бавно с ваксинациите в своята страна, а същевременно да изнася в чужбина милиони дози от руската ваксина, предава "Deutsche Welle."

Отговорът на руския президент Владимир Путин не закъсня. Видимо раздразнен, той заяви по време на заседание с началниците на вътрешното разузнаване ФСБ, че Русия е станала жертва на дезинформационна кампания и се оплака от "последните опити да се поставят под съмнение нашите медицински постижения в борбата срещу коронавируса“.

Скептицизъм и проблеми със снабдяването на регионите

В сравнение с редица други страни Русия действително изостава с имунизациите. Досега със "Спутник V“ са били ваксинирани около 5 милиона руснаци, а скептицизмът сред населението е голям: едва 30 процента от руснаците са склонни да се ваксинират, сочат последните допитвания по темата. Освен това Русия има сериозни проблеми да снабди всички свои региони с ваксина.

По този повод президентът Путин наскоро призна, че "има проблеми с логистиката и организирането на имунизационните центрове. В някои региони на федерацията, ваксинирането още не е започнало“. Това обаче изглежда не пречи на Русия ударно да изнася ваксини, както и да произвежда "Спутник V“ в чужди държави.

Ваксината е средство да се покаже на света, че Русия е сред водещите сили в областта на науката и изследванията.

В тази връзка руският политолог Алексей Левинсон заяви в интервю за "Радио Свобода: "Особено в тази област искаме да сме пред всички останали на планетата. Видя се защо Путин така настояваше да сме готови с ваксината преди всички останали. И сигналът не е само за това колко развита е Русия днес, а и за да се напомни за славните времена на Съветския съюз – за първия сателит "Спутник“ и за това, че сме били най-добрите в шаха или в балета. Желанието да сме първи сред първите е много силно, то обединява. По този въпрос Путин мисли както огромната част от руснаците.“

Търсенето на ваксина в цял свят е огромно. По данни на руския инвестиционен фонд, който отговаря за маркетинга на "Спутник V“, има запитвания от над 50 страни. Междувременно и Европейската агенция по лекарствата ЕМА проучва ваксината за одобрение.

Много страни, поръчали руската ваксина, обаче се оплакват от проблеми с доставките. В Кремъл все пак явно са особено доволни от това, че страни от ЕС, като Унгария, Чехия или Словакия, не изчакаха официалното сертифициране за ЕС и заложиха на руската ваксина.

Още от самото начало Москва се опитва да използва пандемията за разширяване на влиянието си в страните от ЕС, посочва на свой ред политологът Константин Егерт. В тази връзка той припомня за помощите, предоставени от Русия на Италия. "Още от първия ден на пандемията Русия се опита да демонстрира активност в страните от ЕС. Сигурно си спомняте колоните от автомобили с хуманитарни помощи за Италия, както и това, че кадрите вървяха на фона на руския химн“, казва той.

Тези дни стана известно, че в Италия ще бъде построена първата фабрика за производство на руска ваксина на територията на ЕС. А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли предупреждението на ЕМА за това, че ваксината не бива да се използва преди да е била одобрена от Агенцията по лекарствата: "Никой не може да оспори факта, че това е една от най-предпочитаните и сигурни ваксини, на която хората се доверяват. Търсенето на нашата ваксина и процесът на имунизиране в редица страни показват колко желана и харесвана е тази ваксина.“

Още по темата: общо новини по темата: 11882
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/1981 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: