Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проблемите на Западните Балкани във фокуса на конференция под егидата на НАТО
Автор: Петър Дучев 11:39 / 25.04.2024Коментари (0)955
©
Министърът на отбраната Атанас Запрянов приветства участниците в третата ежегодна конференция по въпросите на средата за сигурност в страните от Западните Балкани, на която Служба "Военно разузнаване" беше домакин. Форумът се проведе под егидата на НАТО.

"Предвид агресията на Русия в Украйна, сложната обстановка в Европа се запазва и това е предизвикателство за европейската сигурност като цяло и особено за региона на Западните Балкани, където все още има нерешени въпроси. В тази връзка темите, свързани със сигурността в региона, следва да се обсъждат и дискутират с цел намиране на ефективни мерки за постигане на стабилност", посочи министър Запрянов. "Темата е заложена в стратегическите документи както на НАТО, така и на Европейския съюз (ЕС)", каза още той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви пред делегатите, че регионът на Западните Балкани е от стратегическо значение за Алианса и агресията срещу Украйна не води до подобряване на обстановката в областта на сигурността. "Западните Балкани са регион, в който геополитическите и стратегическите интереси се съревновават и са изправени пред сериозни предизвикателства", каза той. Началникът на отбраната подчерта, че Българската армия с участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ и операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "Алтеа“ /Althea/ е стабилизиращ фактор за сигурността и мира в региона.

Директорът на службата бригаден генерал Венелин Венев заяви, че операциите KFOR и Althea са ключов фактор за поддържане на сигурността и стабилността в региона. По думите му този форум е продължение на усилията на ръководителите на държавите от региона за подобряване на диалога и сътрудничеството. И тази година срещата събра експерти в отговор на необходимостта от информационно осигуряване за обстановката в Западните Балкани на висшите военни и държавни органи за вземане на решения в Евроатлантическата зона.

Първата конференция по темата, която се проведе през 2022 г. в България, предизвика безпрецедентен интерес сред военното и цивилното разузнаване и събра голям брой експерти. Събитието допринесе за разбирането на средата за сигурност в района и затвърди темата до такава степен, че беше включена в Стратегическата концепция на НАТО 2022. Тази година конференцията се проведе на 23 и 24 април в София и събра близо 100 представители на разузнавателни организации на страни-членки и партньори на Алианса, както и структурите на НАТО и ЕС.

Още по темата: общо новини по темата: 1
10.11.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: