Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почина един от най-ерудираните писатели, почетен професор и страстен любител на литературата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:43 / 03.04.2024Коментари (0)1050
©
Джон Барт - игриво ерудираният писател, чиито мрачни, комични и сложни романи се въртят около изкуството на литературата и поставят началото на безброй дебати, почина на 93-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Университетът "Джонс Хопкинс", където Барт беше почетен професор по английски език и творческо писане, потвърди кончината му в изявление.

Заедно с Уилям Гас, Стенли Елкинс и други свои колеги Джон Барт е част от вълната писатели през 60-те години на миналия век, които оспорват стандартите на езика и сюжета. Автор на 20 книги, Барт е преподавател по писане в колеж, който се застъпва за постмодернизма в литературата, казвайки, че старите форми са изчерпани и са необходими нови подходи.

Страстта на Джон Барт към теорията на литературата и неговите новаторски, но сложни романи го превръщат в писател. Той споделя, че се е чувствал като Шехерезада в "Хиляда и една нощ", опитвайки се отчаяно да оцелее, като създава литература.

През 1966 г. излиза бестселърът му "Момчето козле Джайлс", който превръща университетски кампус в микрокосмос на един свят, застрашен от Студената война. През следващата година Барт пише постмодернистичен манифест "Литературата на изчерпването", в който посочва, че традиционният роман страда от "изчерпване на някои форми". Тринадесет години по-късно в друго есе, "Литературата на попълването", той пояснява, че не е имал предвид, че романът е мъртъв, а че просто има остра нужда от нов подход.

"Искам да напомня на неправилно четящите предишното ми есе, че литературата в писмен вид всъщност е на около 4500 години (плюс-минус няколко века в зависимост от определението за литература), но че няма как да знаем дали 4500 години представляват старост, зрялост, младост или просто детство", пише Джон Барт.

Барт често изследва връзката между разказвача и публиката в пародии и сатира. Той казва, че е бил вдъхновен от "Хиляда и една нощ", която е открил, докато е работил в библиотеката за класическа литература на университета "Джонс Хопкинс". Джон Барт е номиниран три пъти за Националната литературна награда на САЩ. Печели я през 1973 г. с романа си "Химера".  Писателят, който не спира да пише и през новия век, прави своя пробив през 1960 г. с "Факторът махорка" - пародия на историческата литература с множество сюжетни обрати и риторични закачки. 

Джон Барт оспорва литературните конвенции и в епистоларния си роман от 1979 г. "Писма", в който герои от първите му шест романа си пишат един на друг, а той вмъква и себе си като персонаж.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: