Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов огромен теч на лични данни от "Фейсбук", засегнати са и българи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:40 / 03.11.2018Коментари (0)965
©
Безпрецедентно голям масив от данни от социалната мрежа "Фейсбук" е обявен за продан, съобщава руската служба на Би Би Си. Киберпрестъпници твърдят, че разполагат с информация за 120 млн. потребители, като експерти по киберсигурност вече са потвърдили достоверността на част от профилите, предлагани за продан.

Проверка на bTV в пуснати за доказателство части от масивите показа, че там има и български потребители – най-малко с пълно име, рождена дата, посочена месторабота и адрес и телефонен номер. За част от "похитените" профили хакерите твърдят, че разполагат и с личната кореспонденция.

Според разследване на "Фейсбук" вероятно хакерите са се добрали до данните с помощта на компрометирано разширение на уеб браузър (т.е. например инструмент за блокиране на реклами, за сваляне на видеа от "Ютуб" или за достъп до игри и мултимедийно съдържание – б.р.).

Всичко започва през август тази година, когато е регистриран сайт с име Fbserver – на името на пакистанец, но с административен контакт поща в руската мейл услуга mail.ru. Месец след това в хакерски форум потребител предлага 120 млн. "Фейсбук" профила на цена 10 цента бройката.

Вероятно с рекламна цел, по-късно част от тази информация (257 000 профила) се появява именно на Fbserver, който през последните седмици многократно сменя името си и сървърите, от които работи. От компанията за киберсигурност Digital Shadows са направили анализ на хилядите качени на хакерския сайт профили и сред тях има хора от цял свят, включително 47 000 украинци, 12 000 руснаци, американци, британци, бразилци и други.

До момента е установено, че Fbserver и "клонингите" му са работили от IP адреси, свързани с троянския кон LokiBot, използван за крадене на пароли. Не е сигурна обаче връзката между тези киберпрестъпления.

Друга любопитна връзка е руската хостинг компания King Servers, където също за известно време са се намирали крадените данни. Именно от нейни IP адреси е установено, че са дошли повечето от кибератаките срещу Демократическата партия на САЩ преди изборите през 2016 г. King Servers посочиха пред Би Би Си, че единствено предоставят място за качване на сайтове и не сътрудничат на хакери.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: