Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестиционен консултант: През последната година икономиката на Европа е близо до рецесията
Автор: Живко Кръстев 13:21 / 10.06.2024Коментари (0)981
©
Ситуацията в еврозоната в момента е много интересна. Европейската централна банка говори за началото на икономическо възстановяване. Това каза Цветослав Цачев главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

През последната година икономиката на Европа е близо до рецесията. Това в известна степен се дължи на високите лихви. Европейската икономика има нужда от стимул, защото тя не се възстановява и не показва трайни темпове на растеж.

"Това е причината сега да се вземе решение за намаляване на лихвите, за да се подкрепи икономиката, с идеята, че дотук сме имали рестриктивна политика. Досега ЕЦБ е натискала спирачката и ще я отпусне, за да не се забавя повече икономиката. Но няма и да натисне педала на газта, за да я забърза“, допълни Цачев.

ЕЦБ ще започне да намалява и своя баланс. "Тя няма да инвестира обратно парите, които получава при падежирането на държавните ценни книжа, които притежава. Тези средства са в размер на 7 милиарда евро. Това е политика, която всъщност е спирачка. Този процес тече вече две години в САЩ. Това е добър вариант, за да може да се използва този стимул в бъдеще време“, обясни експертът.

Според него обаче мерките на ЕЦБ няма да дадат желания резултат и инфлацията ще запази сегашните си нива, а икономиката няма да тръгне нагоре. "Въпросът е дали не трябва да се промени цялата политика и да се приеме, че инфлацията всъщност не е проблемът, а следствие от политиката на ЕЦБ. Това е начинът, по който икономиката се адаптира, когато има толкова много дългове. Инфлацията е прехвърляне на пари от тези, които имат спестявания, към тези, които имат кредити. ЕЦБ не е склонна да приеме това, защото ако го направи, пазарът ще се промени, ще започне да свиква с друга политика. Ключовото е, че ще се намали доходността по облигациите и намалението на лихвите ще се окаже без никакъв ефект върху икономиката. Ситуацията, в която големите европейски компании се намират, няма да се подобри със слабо намаление на лихвата“, обясни Цветослав Цачев.

Резултатите от изборите за Европейски парламент според него няма да окажат влияние върху икономиката на Европа. "Не очаквам някаква коренна промяна в каквато и да е посока – и икономическа, и политическа. Аз възприемам тези избори по-скоро като съгласие или несъгласие с общата ситуация, а не като реакция на някаква политика. Тези, които губят влияние – "Зелените“ и политическото крило около Макрон, създават елемент на неизвестност“, коментира експертът.

Той допълни, че промяната на лихвите в еврозоната не се е отразило съществено върху валутния курс на еврото.

През последната седмица в САЩ е отчетен растеж на нови работни места, но това не е реалната ситуация на пазара, отбеляза Цачев. "Когато една компания наеме служител на половин работен ден, това се води ново работно място. Все повече хора намират втора работа, макар и на половин работен ден. Излиза, че икономиката върви нагоре, създава работни места, но всъщност хората просто намират втора работа, защото имат нужда от повече доходи. Това показва слабостта на пазара на труда“, поясни експертът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: