Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Интерпол с безпрецедентна кампания
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:01 / 10.05.2023Коментари (0)198
©
Интерпол започна безпрецедентна кампания, насочена към широката общественост, с чиято помощ се надява да бъдат идентифицирани телата на 22 жени, открити в течение на няколко десетилетия в Германия, Белгия и Нидерландия, и да се постигне напредък в разследването на тези т.нар. студени досиета, съобщи Франс прес, цитирани от БТА.

Първото тяло е намерено на паркинг на магистрала в Нидерландия през октомври 1976 г., а последното - в общински парк в Белгия през август 2019 г. Телата не могат да бъдат идентифицирани от националните полицейски служби "отчасти" защото жените не са от тези държави, според Интерпол.

"Възможно е тези тела да са били оставени там, където са открити, за да се затрудни разследването на престъпленията", подчертава още в изявлението си международната организация за полицейско сътрудничество. Тя ще публикува на своя уебсайт и в социалните мрежи информация, която преди това е била запазена за вътрешно ползване и се съдържа в нейните "черни бюлетини", с които се издирва информация за неидентифицирани човешки останки. За всяка от 22-те жертви ще бъде публикувана снимка, базирана на технология за реконструкция на лицето, както и информация за мястото и датата на откриване на тялото, лични предмети, дрехи и контекст.

Разгледани са всички улики, които се смятат за необходими за решаването на тези случаи. Разследванията са в застой и се надяваме, че вниманието на обществеността ще им позволи да продължат напред, заяви Франсоа-Ксавие Лоран, ръководител на базите с ДНК данни в Интерпол. "Семейството, приятелите, колегите, които един ден престават да виждат дадения човек", биха могли да предоставят информация, "дори малка улика". 

Идентифицирането на тялото има две цели: да се установи името на този човек и да се предупредят семействата, както и да се открият следи за намиране на заподозрени в случай на убийство, подчерта Лоран. Тези различни случаи нямат връзка помежду си, но са в общ международен контекст, уточни той. 

"Смята се, че някои от тези жени идват от райони в Източна Европа", се казва в изявлението. "Това може да са жени, решили да отидат на туристическо пътуване, но също и потенциални жертви на трафик на хора".

Кампанията за идентифициране може по-късно да бъде разширена, като бъдат включени и други случаи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: