Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гутериш: Глобалното затопляне приключи и настъпи ерата на глобалното кипене
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:58 / 27.07.2023Коментари (0)156
©
"Ерата на глобалното затопляне приключи и настъпи ерата на глобалното кипене“. Това е заявил генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, след като учени са потвърдили, че юли е на път да стане най-горещият месец регистриран в световен мащаб, пише The Guardian.

"Промените в климата са налице. Това е ужасяващо. И това е само началото“, е подчертал Гутериш. "Все още е възможно да се ограничи повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий[над прединдустриалните нива] и да се избегне най-лошото изменение на климата. Но това може да се постигне само с драматични, незабавни действия за климата.“

Коментарите на Гутериш идват, след като учени са потвърдили, че последните три седмици са най-горещите от началото на записване на температурите, а юли е на път да се превърне в най-горещия месец, регистриран някога.

Според Световната метеорологична организация (WMO/СМО) и програмата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник" глобалните температури през този месец са поставили нови рекорди, които са предизвикани от изгарянето на изкопаеми горива и са довели до бурни метеорологични явления.

Постоянното повишаване на средните температури в световен мащаб, предизвикано от замърсяването, което задържа слънчевата светлина и действа като парник около Земята, влошава екстремните метеорологични условия.

"Човечеството е на горещия стол", е заявил Гутериш на пресконференция на 27 юли. "За огромни части от Северна Америка, Азия, Африка и Европа това е жестоко лято. За цялата планета това е бедствие. А за учените това е недвусмислено - вината е на хората".

"Всичко това е в пълно съответствие с прогнозите и многократните предупреждения. Единствената изненада е скоростта на промяната. Изменението на климата е тук, то е ужасяващо и е само началото. Ерата на глобалното затопляне приключи, настъпи ерата на глобалното кипене."

Гутериш е призовал политиците да предприемат бързи действия. "Въздухът не може да се диша, горещината е непоносима, а нивото на печалбите от изкопаеми горива и бездействието в областта на климата е неприемливо. Лидерите трябва да водят. Край на колебанията, край на извиненията, край на чакането другите да направят първи крачка. Просто няма повече време за това.Все още е възможно да ограничим повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий и да избегнем най-лошите последици от изменението на климата, но само с драматични и незабавни действия в областта на климата. Наблюдаваме известен напредък - стабилно внедряване на възобновяеми енергийни източници и някои положителни стъпки в сектори като корабоплаването, но нищо от това не е достатъчно далеч или достатъчно бързо. Ускоряването на температурите изисква ускорени действия."






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: