Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Грета Тунберг към ЕС: Жертваме образованието си, за да протестираме срещу вашето бездействие
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:50 / 05.03.2020Коментари (0)473
©
17-годишната Грета Тунберг призова европейските институции да приложат още по-тежки мерки при ограничаването на въглеродните емисии и да не чакат 2050 г. Шведската климатична алармистка изчете реч пред пълната зала на Европейския парламент. Част от депутатите не приеха пророчествата й за наближаващ апокалипсис заради глобалното затопляне, пише "Tруд".

Причината е, че много учени и експерти предупреждават как новата зелена политика на ЕС ще доведе до икономическо самоубийство на общността. Защото стремежът към нулеви емисии ще направи Евросъюза неконкуретноспособен в световен мащаб. Повод Поводът за присъствието на Грета Тунберг в ЕП е, че днес Европейската комисия обяви така наречения Климатичен закон.

В близките месеци предстои гласуването на нормативния акт, според който до 2050 година икономиките на страните-членки на ЕС трябва да достигнат нулеви емисии. Затова по-рано през деня Тунберг се срещна с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Пред депутатите в залата 17-годишната шведка обяви, че не е доволна от предложените мерки.

"Повече от година жертваме образованието си, за да протестираме срещу вашето бездействие. Искаме по-безопасно бъдеще“, каза шведката, която четеше предварително написана реч. Ето още от нейното съдържание:

"Когато децата Ви обявиха тревога, вие не се вгледахте дали домът ви гори. Когато домът ви гори, не чакате още няколко години, за да гасите пожара. А ЕК предлага точно това. ЕК предлага нулеви емисии през 2050 година. Климатичният закон не отправя послание, че се предприемат реални действия. Вашата политика не почива на реална наука и няма да реши проблема с климатичната криза. Този закон всъщност не е закон. С него продължавате да изграждате нова инфрастркутра, зависима от изкопаемите горива. Всичко трябва да започне през 2020 г. Вашите далечни цели няма да означават нищо, ако в следващите няколко години продължават да се отделят емисиите на сегашните им равнища. Неудобната истина, от която няма как да избягате е, че трябва да променим нашето общество. Колкото повече бягате, толкова по-голямо ще е вашето предателство към децата ви“

Реакциите на речта на Грета Тунберг бяха разнопосочни. Петер Лизе от Европейската народна партия се съгласи с голяма част от прочетеното.

"От името на ЕНП искам да подчертая, че трябва да се съсредоточим върху инвестициите в научно-изследователската дейност за декарбонизирането на емисиите. Трябва да прочистим промишлеността. Наистина може да се говори за данъци върху емисиите, но такова решение се взима с единодушие от членките на ЕС и едва ли всички ще се съгласят“, каза Лизе. И се обърна към Грета Тунберг:

"Напълно разбираме посланието ти, но Климатичният закон е амбициозен и е голяма стъпка. Никоя друга голяма икономика по света не предприема такива стъпки. Как да убедим Северна или Латинска Америка да тръгнат по нашия път?“. Джути Гутеланд от групата на социалистите подкрепи изказването на 17-годишната активистка.

"Трябва да се намалят емисиите и ти даваш ясно послание – всичко, което казваш е вярно. Европа разполага с ресурсите, за да извърши всички промени, но трябва да гарантираме, че този преход е справедлив спрямо всички сектори в икономиката“, каза Гутеланд. От групата на "Обнови Европа“ обясниха, че Климатичният закон е добър: "Вие казвате, че не е достатъчно. Но това е по-добре от 40-те процента (намаляване на емисиите – б.а.), които бяха заложени първоначално“. Най-остра бе реакцията на Силвия Сардоне от "Идентичност и демокрация“.

"Не считам, че така наречените еколози водят справедлива битка. Това, което правят, засяга обикновените хора. Колко ли ще се откажат от телефоните си, самолетите, да не си перат дрехите, в името на намаляването на емисиите? Колко ще се присъединят към религията на екологията? Грета, Вие сте насочена към грешните хора, тук в ЕС – защо не протестирате срещу Китай или Индия (страните отделящи в пъти повече вредни емисии от Европа – б.а.) Обикновените хора в Европа се оказваме престъпници, защото искаме да караме, например, автомобили. Общество, стремящо се към нулеви емисии ще е бедно. Развиващите се страни ще спрат да се развиват“, каза Сардоне.

Логично Бас Ейкхаут от групата на "Зелените“ взе страната на Грета Тунберг: "Законът за климата е разочароващ. Тази година трябва да увеличим амбициите си. През следващите 5 години температурите ще се увеличат доста над 3 градуса по Целзий, ако останем на това ниво от емисии в световен мащаб“.

От групата на Европейските консерватори се обявиха против призивите за по-бързи действия.

"Според публикувания днес Климатичен закон до 2050 г ЕС трябва да има въглеродна неутралност. В закона ЕК предлага да преразгледа до 2030 г всички параметри и евентуално да се увеличат заложените цели. Ние сме против такова преразглеждане, защото ще има тежко въздействие в социален и индустриален план. Без усилия от страна на САЩ, Индия и Китай няма да има въздействие върху глобалния климат, а само ще се стигне до унищожаване на икономиката на Европа. Нека г-ца Тунберг да се върне в училище и към нормалния си живот. Нейното детство е ценно колкото климата“, обяви говорителят на групата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: