Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Искрен Иванов: Доколко ООН, ЕС и НАТО днес са ефективни? Две са гледните точки
Автор: Йоланда Пелова 20:52 / 05.03.2024Коментари (0)878
©
Заслужава си да зададем въпроса доколко институциите, които гарантираха мира и сигурността след края на Втората световна война и след края на Студената война, които гарантираха, че няма да има Трета световна война и които гарантираха, че няма да има ядрена война между супер силите, доколко тези институции, интеграционни общности, военни съюзи днес са ефективни? Като цяло в научния дебат има две гледни точки. Едната гледна точка е, че те продължават да служат на функцията, с която са създадени, доказателство за това е, че Трета световна война още няма.

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" международният анализатор доц. Искрен Иванов, който акцентира върху това, че е много трудно да се прогнозира как ще изглежда глобалната архитектура за сигурност след 5 или 10 години.

По думите му не могат да се правят категорични заключения за бъдещето на ООН, ЕС и НАТО преди регионалните кризи и конфликти, в които навлезе международната система в последните години, да приключат: "В момента светът се намира в преход от еднополюсен свят към двуполюсен или многополюсен, все още не е ясно".

Доц. Искрен Иванов обърна внимание, че втората гледна точка е, че ООН, ЕС, НАТО са изчерпали своята ефективност и това е причината, поради която ставаме свидетели на толкова много регионални конфликти: "Факт е, че истината е някъде по средата, най-малкото, защото ако вземем Европейският съюз, ще видим, че той не е нито държава, нито международна организация, което го прави уникален. Но Европейският съюз е оцелял, защото се е реформирал. А днес нужда от реформа в Европейския съюз има повече от всякога. Защото геополитическите реалности са различни. По подобен начин стоят нещата и в Североатлантическия алианс, където от едната страна виждаме са привържениците на старата стратегия, при която Америка да поема по-голямата тежест от разходите за отбрана.

Но виждаме в контекста на предизборната надпревара в САЩ и другата гледна точка, а именно, че Европа вече трябва да се погрижи за това малко по малко сама да поеме по-голямата част от разходите си за отбрана. Така че безспорно голяма част от глобалните институции, международните организации, интеграционните общности, които поддържаха мира в толкова много десетилетия свършиха чудесна работа", отбеляза доц. Искрен Иванов.

Той добави: "Предвид геополитическите реалности и че светът вече не е еднополюсен, наистина е време по-голяма част от тях да се реформират. Защото в противен случай рискуваме да се случи онова, което се случи със света в началото на ХХ век, а именно поради липсата на такива адекватни институции отново да стигнем глобален военен конфликт".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: